Общо 14 от новоизбраните депутати са се отказали от мястото

...
Общо 14 от новоизбраните депутати са се отказали от мястото
Коментари Харесай

14 избрани за депутати се отказаха от място в парламента


Общо 14 от новоизбраните депутати са се отказали от мястото си в Народното събрание – 9 са от Движение за права и свободи, трима са от ГЕРБ-СДС и двама от „ ИТН “.Техните места се заемат от идващите в листите. Други 24-ма определени в два региона, показаха от кое място ще реализиат мандата си. Такъв избор са създали и партийните водачи Слави Трифонов,Мустафа Карадайъ, Христо Иванов, Корнелия Нинова, Николай Хаджигенов и Мая Манолова.

Окончателно ЦИК уточни кои 240 депутати ще заемат място в Народното събрание, като разгласи окончателния състав на 45-ото Народно заседание, давайки заключителната си конференция след извършения избор преди седмица.

В " Държавен вестник " се разгласяват днешните решения на ЦИК за определените 240 народни представители в идващия парламент.

Председателят на ЦИК Александър Андреев не скри, че изборите са били сложни, само че сполучливо извършени. Появилите се в обществото и публични настройки, че заради разнообразни аргументи, а точно, каквито са тежката конюнктура в страната по отношение на пандемията, комплицираните изборни книги, които биха могли да забавят осъществяването на отговорностите от страна на ЦИК, ние изпълнихме нашите пълномощия и нашите отговорности, според Изборният кодекс, в този сложен миг, в тези сложни избори с оглед ситуацията в страната, сподели той, представен от БНР.

От думите му стана ясно, че ЦИК ще проучва целия избирателен развой, в това число компликациите и ще внесе в Народно събрание отчет с оферти за промени в изборното законодателство.За да могат да бъдат допълнени или променени и съответните текстове, в които ние видяхме, че би могло да има спомагателни неясноти или въпроси, които са сложени, сподели той.

А що се отнася до последното разбъркване в имената на депутатите, в това число и през днешния ден, ЦИК удовлетвори три стремежи на към този момент посочени за народни представители да не положат клетва в пленарната зала.

Това са Димитър Рунков от ГЕРБ-СДС, който се отхвърля да е народен представител от Ямбол. Това направиха и двама от " ИТН " - партията на Слави Трифонов, които отхвърлиха да встъпят в пълномощията си: Юлия Чортленева от Плевенския регион и Николай Радулов от 24-ти МИР в София.

Преди това отводи да са депутати направиха деветима от Движение за права и свободи и други двама от ГЕРБ-СДС, в това число и Бойко Борисов, за което има подадена тъжба във Върховния административен съд. Така общо 14 определени отстъпиха място на последващи в листите.

Най-активният асортимент на депутатите си направиха от Движение за права и свободи посредством пренареждане и отводи да бъдат посочени за народни представители. От Кърджали първо се отхвърлиха да са депутати кметът на града Хасан Азис и регионалният координатор Ресми Мурад.

Лидерът на партията Мустафа Карадайь, определен в два региона, също се отхвърли от Кърджали и уточни Шумен, откъдето пък се отхвърли Айсел Руфат.

В Плевен отводи дадоха Десислава Тодорова и Каролина Кьолер, които бяха изместили с преференциален избор Йордан Цонев, само че той пък реши да уточни, че ще е народен представител от Врачанския регион.

В Софийския регион Движение за права и свободи също пренареди вота след отвод на първия и третия в листата.

В Пазарджик се отхвърли и евродепутатката Искра Михайлова.

При ГЕРБ се пренареди листата в Габрово. Отказа се 7-ият Павлин Ганчев, който получи преференциален избор и се изкачи на избираемо място.

Така от този регион депутати са Томислав Дончев и Невена Минева.

Красимир Вълчев уточни да е определен от Шумен и по този начин вкара в Народното събрание от Стара Загора икономическия министър Лъчезар Борисов.

В Пловдив, след отхвърли на Бойко Борисов да е народен представител, влиза Радомир Чолаков, а от Софийския регион народен представител на негово място ще е Христо Гаджев.

Николай Хаджигенов от „ Изправи се! Мутри вън! “ ще е народен представител от 25 МИР София и по този начин освободи мястото в Пловдив на Мария Капон.

Десет бяха спечелилите в два региона от листите на „ ИТН “. При изборът, изработен от тях, листите по места също се пренаредиха.

Мобилизация на българските общности зад граница, регистрират от ЦИК. При повече секции от предишни избори в някои от тях съумелите да гласоподават предходната неделя са над 1800, което е считано за мъчно постижимо.

Относно машините, с които се гласуваше в огромните секции в страната следва разбор на ЦИК, само че броят на гласувалите с устройствата не се усилва по отношение на 2019 година, споделиха представителите на Комисията.

Около 400 сигнали и тъжби са подадени в изборния ден, заяви представителят на ЦИК Димитър Димитров, като уточни, че броят им еднакъв с предходните избори.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР