Общо 11 професионални приемни семейства в община Асенoвград се грижеха

...
Общо 11 професионални приемни семейства в община Асенoвград се грижеха
Коментари Харесай

Намалява броят на приемните семейства в Асенoвград

Общо 11 професионални приемни фамилии в община Асенoвград се грижеха през 2017 година за деца, лишени от наставнически грижи и подрастващи в риск. През предходната година 14 малчугани са обитавали в приемни фамилии, за друг интервал от време. Към края на мессец декември 2017 година на територията на общината подобен тип грижа се е полагала за общо 10 деца. От 11 през 2017 година, към днешна дата, броят на приемните фамилии в община Асенoвград е намалял до девет.
Целта на действието на приемните фамилии е да се поддържа процеса на деинституционализация на деца, като се сътвори и осъществя резистентен модел за развиване на заместваща фамилна грижа за подрастващи, настанени в профилирани институции, или в риск от занемаряване.
Изискванията, на които би трябвало да дават отговор претендентите, са в детайли разказани в Наредбата за изискванията и реда за кандидатстване, асортимент и одобряване на приемни фамилии и настаняване на деца в тях. Желаещите да бъдат „ професионални “ родители следва да подадат заявление по пример до Дирекция „ Социално подкрепяне “-Асеновград. За да им бъде предоставено дете за краткотрайно развъждане е належащо претендентите да дават отговор на няколко условия. Трябва да не получават месечни обществени помощи по реда на Закона за общественото подкрепяне, да не са осъждани и да не е формирано против тях наказателно произвеждане за съзнателно закононарушение от общ темперамент, да не страдат от заболявания като ХИВ/СПИН, Хепатит, Сифилис и редица други.
Оценяването и утвърждението на претендентите се прави от профилирана комисия и след неколкократно извършени срещи сред така наречен „ снабдители “ и искащите да се грижат за дете. За 2018 година Община Асенoвград възнамерява одобряване на още две нови приемни фамилии. Дали бройките ще бъдат попълнени, следва да разберем.
Проектът „ Приеми ме 2015 “ е различна форма за развъждане на деца в риск в фамилна среда, жертви на принуждение или трафик, както и на непридружени бежанци. През актуалната година специфичен фокус ще се сложи върху настаняването на бебета до 3-годишна възраст.
Приемната грижа се реализира по Оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси 2014-2020 “. Стойността му е към 7 000 лв. месечно, според от броя на децата и осиновяванията. По плана Община Асеновград е сътрудник на Агенцията за обществено подкрепяне.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР