Общо 11 181 са новите случаи на коронавирусна инфекция в

...
Общо 11 181 са новите случаи на коронавирусна инфекция в
Коментари Харесай

Нов рекорд – 11 181 заразени за ден. Болниците се запълват бавно, но на места са на предела

Общо 11 181 са новите случаи на коронавирусна зараза в България за последното денонощие, което е връх от началото на пандемията. Рязкото увеличение на броя на инфектираните се дължи на разновидността Омикрон, който е по-заразен и по-лесно съумява да заобиколи имунитета на преболедувалите и имунизираните.
Регистрираните нови случаи са с 1185 повече от вторник. Всеки четвърти тестван през миналото денонощие е с позитивна проба, което демонстрира, че актуалната вълна на пандемията е в своя пик. Активните случаи в страната към този момент са на 170 000, което са близо 3% от популацията.

14-дневната заболеваемост в страната доближи 1215 на 100 000 души , като в 12 области тя е над 1000 на 100 000 души. Най-голяма заболеваемост сега има в Благоевград 2314 на 100 000 души и София-град - 2029 на 100 000 души .

Починалите с коронавирусната зараза за денонощието са 91 души, от които 92.31% не са имунизирани. Новопостъпилите в болнично заведение са 660.
Хоспитализираните са 5259, от които 554 в интензивно поделение .

В последните няколко дни броят на настанените за лекуване в болница не се усилва, което е показателно, че Омикрон не води до толкоз тежко боледуване, колкото предходните разновидности на вируса. При рекордни равнища на дейните случаи, сега.

Благоевград и Северният централен регион са под максимален напън

Въпреки по-слабият напън върху лечебните заведения при тази вълна, в няколко области на страната лечебните заведения са запълнени до сериозни стойности.

Най-сериозна е обстановката в Благоевград и в Северния централен регион, където влизат областите Силистра, Русе, Велико Търново, Разград и Габрово . Здравните управляващи обмислят прерайониране, тъй че области без огромни академични лечебни заведения да получат достъп до такава, тъй като там има повече кревати за интензивно лекуване. Както към този момент стана ясно, заетостта на интензивните кревати е главен знак, съгласно който здравните управляващи ще постановат по-строги противоепидемични ограничения, включително и локдаун.

Близо 80% е напълнен потенциалът на лечебните заведения в област Благоевград за лекуване на пациенти с Covid-19. Повечето интензивни кревати обаче са свободни. От Регионалната здравна ревизия сигнализират за усложнена обстановка в учебните заведения и детските градини, която няма по какъв начин да бъде преодоляна без затварянето им, заяви БНР. От 370 Covid-легла в лечебните заведения свободни са едвам 87.

В регионалната болница обстановката към момента е под надзор, съобщи шефът на лечебното заведение доктор Огнян Митев. " В " Реанимация “ имаме няколко свободни кревати. В предходните талази са стигали над 200 приети в болница, сега са на половина , само че никога не мога да направя прогноза отсега нататък ", уточни той.

Повечето от инфектираните с Covid-19 са с леки признаци и се лекуват в къщи, съобщи доктор Веселка Мончева от РЗИ-Благоевград. Тревожна е наклонността при децата и малолетните, където се регистрира най- огромен растеж на инфектирани. Това слага под въпрос образователния развой в учебните заведения

Северният централен регион е в най-тежко положение, съгласно картата за заетостта на интензивните кревати. В област Велико Търново, която попада в него, от през вчерашния ден е спрян плановият банкет на пациенти и плановите интервенции в лечебните заведения. Областта е със заболеваемост от 613 на 100 000 население. 75% е заетостта на интензивните кревати във великотърновската регионална болница .

Частичен локдаун оповестиха в Средец поради внезапното нарастване на инфектираните с Covid-19. От през днешния ден затварят детските градини и яслите, което постанова 750 деца да си останат вкъщи.

" Тази мярка се постанова, защото от месец ноември имаме болен личен състав – педагогичен и непедагогически. Малък град сме и когато се разболее личният състав, няма кой да ги замести. В петък отново ще се събира Общинският щаб и в случай че има нарастване на заболелите, мярката ще се удължи до края на януари”, съобщи кметът на Средец Иван Жабов пред Българска национална телевизия.

Натоварване в извънболничната помощ

Същевременно експерти регистрират засилен напън върху извънболничната помощ поради по-лекото протичане на разновидността Омикрон. Това води до по-голямо натоварване за персоналните лекари и Covid-зоните на поликлиниките.

" Очакването е, разновидността Омикрон да направи по този начин, че по-малко хора да влизат в лечебните заведения – по този начин ще се натовари по-скоро доболничната помощ. Отварят се доста Covid кабинети в клиниките. Там се обръща внимание както на дейните случаи, по този начин и на пациенти с постковид синдром”, разяснява в сряда пред Нова телевизия някогашният шеф на " Пирогов " доцент Спас Спасков.

Ваксинацията

През миналото денонощие са сложени 18 990 дози ваксина, само че в голямата си част става дума за бустери. Ваксинираните с две дози и имунизацията на Янсен са малко под 2 милиона или към 30% от популацията.

Реваксинирани са 8% от българите.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР