Общо 10 239 пияни и дрогирани шофьори са заловени от

...
Общо 10 239 пияни и дрогирани шофьори са заловени от
Коментари Харесай

Над 10 200 пияни и дрогирани шофьори са хванати от началото на годината

Общо 10 239 пияни и дрогирани водачи са хванати от Пътна полиция от началото на годината до края на ноември, осведоми "Стандарт ".

За същия интервал през 2019 година те са били с 1000 по-малко макар доста по-малкото пътуващи през тази година поради рестриктивните мерки поради ковид.

4084 от "почерпените " водачи, хванати от КАТ през тази година, към този момент са получили и наказателни постановления, в които написа с какъв брой са санкционирани.

Съгласно процедура при прекъсване на пийнал или дрогиран лидер се сформира акт. В него обаче единствено е упоменато какво е нарушаването.

Въпреки че глобите са твърди - за алкохол от 0,5 до 0,8 промила - 500 лева и лишаване на книжката за 6 месеца, и двойни санкции за всеки, карал с от 0,8 до 1,2 промила, те се получават с издаване на наказателното разпореждане. Глобата става дължима едвам след приемането на документа.

Преди това се лишава синият ваучър на водача и той има право да кара с акта един месец. Наказателното разпореждане се взема от районното или регионалната дирекция на Министерство на вътрешните работи, където е открито нарушаването. Едва тогава водачът взема назад синия си ваучър.

Директно на съд отиват хванатите с дрога и алкохол над 1,2 промила водачи, както и пияните водачи, предизвикали произшествия. ПТП-ата са 725 от началото на годината, като повече от 160 от тях са породени от водачи до 25 години.

За разлика от пияните водачи, които получават присъди обаче, дрогираните се разминават единствено с административни санкции, защото множеството са с чисти досиета.

Законът планува до 3 години затвор. В подобен случай прокуратурата е длъжна да освободи от наказателна отговорност упрекнатите и те получават санкция от 1000 до 5000 лева, като не престават да се водят неосъждани.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР