Общо 1 638 хора с увреждания са подали заявления за

...
Общо 1 638 хора с увреждания са подали заявления за
Коментари Харесай

1 638 хора с увреждания са подали заявления за индивидуална оценка

Общо 1 638 хора с увреждания са подали заявки за осъществяване на самостоятелна оценка на техните потребности в интервала 1-4 април.
Заявленията се подават в дирекция „ Социално подкрепяне “ по сегашен адрес на индивида с увреждане персонално или посредством акредитиран от него представител. Към заявката се ползват персонална карта за информация, експертно решение на ТЕЛК/НЕЛК , медицински протокол от лекарска консултативна комисия, формуляр за самокритика, съобщи БГНЕС.
Индивидуалната оценка се изготвя до края на месеца, идващ месеца на подаване на документите. Въз основа на заключенията в нея шефът на дирекция „ Социално подкрепяне “ или оправомощено от него длъжностно лице издава направление за даване на избран брой часове персонална помощ, обществени услуги или различен тип поддръжка.
Въз основа на направената самостоятелна оценка и издаденото направление, хората с увреждания , които имат право и желаят да им бъде предоставена персонална помощ, е належащо да подадат заявление в съответната община по сегашен адрес. В него те би трябвало да заявяват, че не получават друга поддръжка за облекчаване на същите потребности.
До 31 декември 2020 година право за включване в механизма за персонална помощ имат: хората с право на непозната помощ с избрани 90 и над 90 на 100 тип и степен на увреждане или степен на трайно понижена работоспособност; децата с право на непозната помощ с избрани 50 и над 50 на 100 тип и степен на увреждане или степен на трайно понижена работоспособност; децата без право на непозната помощ с избрани 90 и над 90 на 100 тип и степен на увреждане или степен на трайно понижена продуктивност.
Когато ползвател на персонална помощ е дете с увреждания с 90 и над 90% степен на увреждане, се дава единодушие до 380 лева от месечната помощ от 930 лева, която то получава по Закона за фамилни помощи за деца, да се превежда от Агенцията за обществено подкрепяне на кмета на съответната община, която според закона е снабдител на персонална помощ. Превеждането на средствата става след установяване на помощник на детето и сключването на трудов контракт с него.
В случай, че ползвател на персонална помощ е пълновръстен човек с увреждане с 90 и над 90% степен на увреждане и с право на добавка за непозната помощ, заявителят за прилагане на персонална помощ би трябвало да даде единодушие същата добавка, която е в размер на 75% от обществената пенсия за напреднала възраст, да се превежда от Националния застрахователен институт на Агенцията за обществено подкрепяне (АСП). Въз основа на това единодушие АСП ще превежда получените средства на кмета на общината, която ще е снабдител на персонална помощ.
Реалното даване на персонална помощ за хората с увреждания ще стартира от септември 2019 година Заявления за правене на самостоятелна оценка могат да се подават и след тази дата. Хората с трайни увреждания, получаващи месечна финансова поддръжка по Закона за хората с увреждания, не е належащо да подават заявление за правене на самостоятелна оценка на потребностите, в случай че нямат други потребности.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР