Общият индекс на цените на производител през ноември се увеличава

...
Общият индекс на цените на производител през ноември се увеличава
Коментари Харесай

Ръст на производствените цени в промишлеността през ноември

Общият показател на цените на производител през ноември се усилва с 0.2% по отношение на предходния месец. Повишение е записано в добивната индустрия - с 2.6%, при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0.3%, и в преработващата индустрия - с 0.1%.

По-голямо нарастване на цените се следи при производството на хранителни артикули - с 0.6%, и на питиета и мебели - с 0.5%.

Съществено понижение на цените на производител е регистрирано при тютюневите произведения и при обработката на кожи - по 1.0 %.

През ноември в съпоставяне със същия месец на 2019 година с 2.6% понижава общият показател на цените на производител. По-ниски цени са регистрирани в преработващата индустрия - с 3.4%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 2.4%, а в добивната индустрия се следи растеж на цените - с 13.5%.

По-значително понижение в преработващата индустрия е регистрирано при: производството на дървен материал и произведения от него, без мебели - с 3.0%, производството на хартия, картон и произведения от хартия и картон - с 1.8%, производството на произведения от каучук и пластмаси - с 1.6%. Съществено покачване на цените се следи при производството на хранителни артикули - с 3.4%, и производството на тютюневи произведения и производството на мебели - по 1.8%.

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар

през ноември се усилва с 0.3% по отношение на предходния месец. По-високи цени са регистрирани в добивната индустрия - с 2.2%, в преработващата индустрия - с 0.2%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0.1%.

В съпоставяне със октомври по-високи цени са регистрирани при производството на мебели - с 0.6%, и производството на хранителни артикули и производството на питиета - по 0.5%. Намаление се следи при: производството на тютюневи произведения - с 1.2%, производството на съществени метали - с 0.7%, обработката на кожи и производството на произведения от обработени кожи без косъм - с 0.6%.

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар

през ноември понижава с 1.5% в съпоставяне със същия месец на 2019 година. Понижение на цените е записано при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 2.2%, и в преработващата индустрия - с 1.7%, а нарастване се следи в добивната индустрия - със 7.2%.

През ноември 2020 година по-ниски цени в преработващата индустрия по отношение на ноември 2019 година са регистрирани при производството на дървен материал и произведения от него, без мебели - с 2.4%, и производството на хартия, картон и произведения от хартия и картон - с 1.7%. По-значително повишаване на цените е регистрирано при производството на хранителни артикули - с 3.6%, и производството на мебели - с 3.2%.

Индексът на цените на производител на интернационалния пазар

през ноември се усилва с 0.2% по отношение на предходния месец, а по отношение на съответния месец на 2019 година е регистрирано понижение с 4.3%.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР