Общият бюджет за култура трябва да се увеличи значително от ...

Общият бюджет за култура трябва да се увеличи значително от

Кирил Петков: Парите за култура трябва да се увеличат. Предприемачеството не трябва да е табу

Общият бюджет за просвета би трябвало да се увеличи изобилно от страната , само че предприемачеството в културата не би трябвало да е табу. Това обяви в четвъртък съпредседателят на “Продължаваме промяната” Кирил Петков по време на преговорите за ново държавно управление . Първоначално ДБ оферира бюджетът за просвета да бъде повишен до 1.5% от Брутен вътрешен продукт . Любомир Каримански от “Има подобен народ” уточни , че сега държавните средства за просвета са 0.5-0.7% от Брутен вътрешен продукт . " По-добре да се стремим да стигнем 1%, което е приблизително за равнище Европейски съюз " , сподели той.

Александър Симов от Българска социалистическа партия добави, че 1% би трябвало да е най-малко бюджет за просвета . Той макар че наблегна, че би трябвало да има има прозрачно разходване на тези средства. Всички партии се обединяват към изработването национална културна тактика .

Преди ден в отворено писмо до медиите .

Парите би трябвало да следват качеството

Парите би трябвало да следват качеството . Бил съм очевидец по света, и в Торонто и в Брюксел, по какъв начин цялата зала става на крайници когато свири Теодосий Спасов. Аз не съм експерт в тази област, парите би трябвало да са някаква оценка на качество. Предприемачеството в културата не би трябвало да е табу. Не може да се очаква единствено финансиране от страната ”, сподели още Кирил Петков.

От думите на Кирил Петков стана ясно, че партията му ще вземе ограничения за старите -къщи монументи на културата .

" Мен ме боли за всяка една загубена остаряла къща. Това е една загуба вечно . Никога повече няма да я забележим там. Срещу министерство на стопанската система бе остарялата постройка на първия проектант на София - към този момент я няма”, описа още Петков.

Ваучери, чекове и наложителен възпитан календар за възпитаници

" Идеята да инвестираш в просвета , обучение , просвета . Това е инвестиция, която в бъдеще носи възвръщаемост и това е пътят към свободата " , сподели Стоян Михалев от ДБ. От формацията оферираха въвеждане на ваучери за млада аудитория . Подобна концепция бе стартирана и от Българска социалистическа партия , единствено че инструментът бе наименуван “културен чек” .

Идеята е чекът да се употребява от всеки юноша , навършил пълноправие , даже за закупуване на книга.

Манол Манолов от ИТН стартира концепцията за наложителен възпитан календар за всяко дете в учебната стратегия . Така с финансиране от държавния бюджет, то ще може да посети спектакъл , опера, музей.

Христо Петров от Природен парк , прочут като Ицо Хазарта , уточни , че партията му поддържа идеата за народен възпитан календар . Той обърна внимание, че би трябвало да се увеличи заплащането на държавните симфонични оркестри. В оркестъра на БНР заплатата на един музикант е 650 лв. , сподели Христо Петров.

" Съвременната българска музика открива своя маркет , на мен никой не ми е пречил " , сподели още Христо Петров. Той добави, че поддържа концепцията за повече българска продукция в българските медии, като превес би трябвало да се даде на българската фолклорна музика .

По време на полемиката Христо Петров заяви и новината, че през днешния ден България е избрана за член на комитета на ЮНЕСКО за глобално завещание .

Повечето партии оферираха в полемиката закон за отбрана на българския език, отделни закони за отделните изкуства. ДБ оферира изваждане на фонд “Култура” от Министерство на културата и превръщането му самостоятелна прозрачна организация , тъй че да е ясно кой и за какво финансира страната .

ИТН: Да слеем управите на Българска национална телевизия и БНР

Една от най-любопитните хрумвания за бъдещето на социалните медии Българска национална телевизия и БНР бе стартирана от пълномощника на ИТН Любомир Каримански. Той оферира промени в Закона за радио и телевизия, като по модела на BBC и на немската АRD да се слее управата на БНР и Българска национална телевизия , само че не и журналистическите екипи.

“Защо би трябвало да имаме отделни управи - финанси, ИТ, човешки запаси , сграден фонд, превоз . Какво пречи управата е да като BBC - център за споделена услуга. Какво пречи ние да имаме обединен център за споделени услуги, с цел да спестим от мащаба и тези пари да се върнат в творческси инициативи в БНР и БНТ”, стимулира се Каримански.

Българска социалистическа партия пък оферира концепция да се въведат тласъци за медиите, в случай че пускат и разгласяват повече българска продукция. Бившият зам.-министър на културата в служебното държавно управление и настоящ член на “Продължаваме промяната” уточни , че регламентите на Европейска комисия не разрешават българската продукция да се фавозира от медиите по отношение на чужди продукции. В Европейски съюз работи главен принцип на артикули , услуги и капитали.

Любомир Каримански стартира концепцията за основаване на фонд " Кино " и да се категорично разпише, че Министерство на културата е отговорно за битката с пиратството.Очаквайте детайлности

Източник: mediapool.bg