Общите задължения на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) към фондове в

...
Общите задължения на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) към фондове в
Коментари Харесай

Надзорът на здравната каса потвърди сметките на Плочев за 271 млн. лв. дългове към чужди фондове

Общите отговорности на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) към фондове в чужбина възлизат на 271 млн. лв., като от тях просрочени са 133 млн. лв.. Това сподели шефът на надзорния съвет на касата Жени Начева, представена от Българска телеграфна агенция. Така Начева удостовери изнесената от шефа на НЗОК Камен Плочев информация за отговорностите.

В петък надзорът на здравната каса изрази подозрение за размера на задълженията, като Жени Начева даже заяви, че става дума за 7.6 млн. лв. – сума, която бе упомената и от финансовия министър Владислав Горанов. До разногласието за отговорностите се стигна, откакто преди седмица Камен Плочев изиска помощ от Народното събрание, с цел да може НЗОК да се разплати с европейски здравни каси за лекуване на българи в съответните страни. Това стана мотив министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев да изиска оставката му. Повече четете тук.

Днес Начева изясни разминаването в показаните данни със

" систематични нарушавания на вътрешно-нормативни документи от поредност от оперативни управления " .

Според нея казусът е зародил през 2015-2016 година От думите ѝ се разбра, че е планувано през тази година касата да изплати 73 млн. лв. от просрочените 133 млн. лева

" Възложихме на шефа на НЗОК до 10 март да предложи погасителни схеми към съответните страни, подали искове. Предстои и осъществяване на разбор по типове диагнози, по които български жители се лекуват в чужбина, с цел да се създадат задълбочени преценки по какъв мотив се постанова лекуването им в чужбина ", заяви Начева.

Според шефа на надзора на НЗОК

не се налагала актуализация на бюджета на касата .

Тя уточни, че ще бъдат наложени административни наказания, за което се чакат оферти от шефа на касата. По думите ѝ данните няма да попречат на сключването на Националния рамков контракт.

В събота Българският лекарски съюз утвърди подписването на документа, като прикани финансовия министър да не се меси в договарянията с касата и посочи, че неизплатените пари за лекуване на българи в чужбина не следва да се обвързват с отделените за лекуване в страната средства, тъй като става дума за разнообразни пера в бюджета.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР