Общинското дружество Топлофикация-София ще търси през обществена поръчка дружество, което ...

Общинското дружество Топлофикация-София ще търси през обществена поръчка дружество, което

Топлофикация София ще търси инвеститор-мениджър за 35 години

Общинското сдружение " Топлофикация-София " ще търси през социална поръчка сдружение, което да влага в построяването на нови когенерационни мощности от общо 480 мегавата.

То ще би трябвало да обезпечи парите за строителството, да построи нови мощности или да надгради съществуващи и в това време " Топлофикация " ще подписа с него контракт за консултантски услуги. По силата на този договор частният вложител ще ръководи общинската компания, затънала в задължения.

Предложението за този модел за привличане на вложител е направено от външните консултанти, наети от столичното парно, с цел да посочат метода, по който сдружението да бъде нормализирано. Това излиза наяве от отчет, с който се разпорежда на " Топлофикация " да приготви документите за бъдещата социална поръчка. Разрешението би трябвало да бъде гласувано от Столичния общински съвет. В отчета се показва още, че намирането на инвеститор-мениджър през концесия не е допустимо, защото процедурата ще се прави от сдружението, а не от името на кмета. Освен това парцелите на " Топлофикация София " не са общински.

В решението за подготовката на процедурата е записано още, че сдружението би трябвало да остане напълно общинско, да не се планува финансова помощ или гаранции от общината за реализиране на инвестицията, както и от бъдещия инвеститор-мениджър да се желае опит в построяването и ръководството на енергийни мощности.

За привличането на външен мениджмънт за закъсалата " Топлофикация " се приказва от години. Още през 2019 година общинският съвет взе решение да се откри съветник, който да уточни най-удачния метод да се обезпечат средства за нови мощности за произвеждане на електрическа енергия, както и да се откри управител на компанията. Това бил единственият метод за стабилизирането на сдружението с над 450 000 клиенти. Разчита се, че приходите от производството на ток могат да компенсират загубите, които сдружението регистрира поради производството на топлоенергия.

Според последното ценово решение на енергийния регулатор топлоснабдителното сдружение продава от 1 юли 2022 т. топлоенергията си за 137.86 лева./MВтч, което близо 40 % повече по отношение на досегашните 98.48 лева Електроенергията си обаче ще продава преференциално за 1213 лева./МВтч, което е голям растеж спрямо досегашната цена от 268 лева

Задълженията на " Топлофикация София " надвишават 1 милиарда лв., главната част от които са към " Българския енергиен ходинг ", който систематично години наред изкупува задълженията ѝ за газ. За 2022 година сдружението възнамерява загуба от 134 млн. лв..

Източник: mediapool.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg