Общинско предприятие „Благоустрояване и превенция“ се оказва топиновацията на община

...
Общинско предприятие „Благоустрояване и превенция“ се оказва топиновацията на община
Коментари Харесай

С ОП Благоустрояване и превенция в Раковски положеният асф...

Общинско дружество „ Благоустрояване и предварителна защита “ се оказва топиновацията на община Раковски и образец за доста други общини в цялата страна. През 2017 година то е първото в България, записано в Камарата на строителите. Чрез него през днешния ден се асфалтират улици както в града, по този начин и в селата в близост. С техниката се реагира и при ненадейно настъпили естествени феномени като проливни дъждове, снегопочистване. Поддържането и стопанисването на всички гробищни паркове на територията на общината също са грижа на ОП-то.

Оказва се, че преди основаването му в община Раковски асфалтираните улици са едвам към 30%. Това е и повода да бъде записано първото и само в България общинско дружество в Камарата на строителите. Целта е Оперативна програма „ Благоустрояване и предварителна защита “ да прави действия, подобряващи инфраструктурата на община Раковски, като рехабилитация на уличната мрежа, благоустрояване и поддръжка на публичните територии. Благодарение на предприятието улиците в дребните обитаеми места стартират да получават нов образ, описват кметовете на дребните обитаеми места в общината.

Идеята за основаването на сходно общинско дружество за благоустрояване и предварителна защита е на кмета на Раковски Павел Гуджеров и екипа му. По този метод, от една страна, те си икономисват време и куп главоболия с насрочването на състезания, избор на компании реализатори и възможни обжалвания за ремонт на пътната инфраструктура на територията на общината. А въпреки това, им излиза и надалеч по-евтино и разликата от реализирането на количествено-стойностната сметка не отива като облага във компаниите реализатори, а остава като спестовност за общината.

Разчетите демонстрират, че към този момент нужните средствата на общината за асфалтиране, които се плануват по бюджета на администрацията, са задоволителни за два пъти повече квадратни метри асфалт спрямо осъществяването на тази активност от външни компании. Благодарение на Общинското дружество „ Благоустрояване и предварителна защита “ икономията, която се генерира при асфалтирането на един сектор, е към 50% от количествено-стойностната сметка, изясняват осведомени.

Така за няколко години се стига и до закупуването през 2020 година на напълно нова асфалтополагаща машина, посредством която се реализира по-голяма продуктивност. Днес автопаркът на предприятието разполага с 2 асфалтополагащи машини, 5 валяка, 2 комбинирани багера, 3 самосвала, 2 трактора, още толкоз вишки, 1 метачна машина. Резултатите сочат, че:

1. От внедряването на практиката се е повишило количество положен асфалт: преди внедряване на практиката годишно са полагани към 6000 кв.м асфалт, след въвеждането <210> - 18 000 кв.м асфалт годишно.

2. Пестят се средства - преди внедряването на практиката 1 кв.м ров, насип, профилиране и полагането на два пласта по 4 см асфалт възлизат на 101 лева, след въвеждане на практиката 1 кв.м асфалтиран сектор възлиза на 67 лева, което е към 50% спестени средства от бюджета на Община Раковски.

3. Възможност за бърза реакция при наводнения, снегопочистване. Предимство е, че общинското дружество разполага с служащи и задоволително техника, с цел да се реагира неотложно.

4. Ползите са както периодите на осъществяване, по този начин и качеството на осъществяване, излиза наяве от данни, оповестени от Институт по обществена администрация.
Свързани вести Общините поставят завършек на течовете през скъпите поръчки със лични предприятия Дилемата - Оперативна програма или комерсиално сдружение Две години в Пловдив умуват дали сами да кърпят дупките
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР