Общинският съветник от ВМРО и заместник-председател на комисията по Обществен

...
Общинският съветник от ВМРО и заместник-председател на комисията по Обществен
Коментари Харесай

Монтирането на колани в стари автобуси е палиативна мярка

Общинският консултант от Вътрешна македонска революционна организация и заместник-председател на комисията по „ Обществен ред и сигурност ” в СОС Карлос Контрера показва негативно мнение по отношение на концепцията остарели рейсове за междуградски транспорти да се оборудват с колани. Според него, мярката е неработеща, отклонява вниманието от същинските проблеми на пътната безопаност и е причина за следващата порция „ схеми ” в областта на автобусните транспорти.
Според Контрера, нещата се слагат по един двузначен и подвеждащ за обществото метод. На първо място, в случай че желаем фактически рейсовете да са оборудвани с колани, то би трябвало да се забрани вноса и регистрацията на такива, които фабрично нямат. На второ място, да се даде период в този момент записаните, само че необорудвани да се изведат от употреба. Всичко друго било палиативни ограничения.
Според съветника, да се слагат някакви колани на рейсове, които фабрично ги нямат или са били премахвани, е рисково. Причината е, че няма механически норматив по какъв начин да се слагат коланите, т.е. още веднъж ще има отблъскване на номера и демонстрация на всевъзможни труд и творчество. Според Контрера, в случай че се оборудват с колани, рейсовете следва да минат самостоятелно утвърждение, което се правят от профилирани лаборатории, вършат се проби. Това значи да се направи самостоятелно утвърждение на всеки един от към 5000 остарели рейса, които правят междуградски транспорти. Истината е, че никой специалист не  би се подписал под сходно нещо, най-малко тези, които работят с европейските механически служби. А по този начин се оказва, че евентуално няколко души самодейци на конвейр ще подписват самостоятелни утвърждения за колани, които са поставени в рейсовете без никакви механически условия в гаража на някой бай Иван. Формално евентуално ще се извърши слагането на колани, само че механически дали ще тези колани ще обезпечават безопаност е различен въпрос. Това, че някой е заварил два болта и е инсталирал един каиш с щипка не онзчава, че имаме колан, който ще ни пази при удар.
„ Скептик съм по тази тематика. Отново действаме ретроактивно. Давайте в този момент, напред, да слагаме колани на петнадет-двадесет годишни рейсове. А никой не задава въпроса обикновено ли е изобщо такива рейсове да возят хора по българските пътища. Внасят се на ниска цена втора-трета ръка, сякаш са механически изправни, само че сме очевидци на стотици случаи, в които с просто око се вижда, че рейсовете не са изправни. Слагането на колани на сходни остарели коли е отблъскване на номера и следващата спекулация, която ще се извърши по документи. Според мен, би трябвало изрично да заявим, че не позволяваме импорт и регистрация и пререгистрация на рейсове без фабрични колани. И решаваме въпроса. Второто нещо – всеобщо товарни бусове се преоборудват за превоз на пасажери. Това би трябвало също да се забрани, тъй като са рискови и не дават отговор на стандартите за безопаност. Вземете маршрутките в София – цялостно е с такива преправени бусове, които возят хора, само че не дават отговор на изиксванията. Това също би трябвало да се приключи. Не може да сложиш едни седалки на товарен автомобил и да возиш хора. ”, аргументира се Контрера.
Според него, напъните би трябвало да се насочат към отсраняване на техническите недостатъци по пътищата, в това число неточности в проектирането и драконовски надзор за съблюдаване на разпоредбите за придвижване, тъй като имаме доста сериозен проблем с превишената скорост, да вземем за пример. Друго предложение е учебни екскурзии да се извършват единствено от рейсове с фабрично сложени колани в името на сигурността на децата.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР