Общинският съвет удостои проф. Стефан Станев с почетна значка на

...
Общинският съвет удостои проф. Стефан Станев с почетна значка на
Коментари Харесай

Отличиха доайен на Природонаучния музей

Общинският съвет удостои проф. Стефан Станев с почетна значка на Пловдив, съобщи кореспондент на Plovdiv24.bg. Отличието му се присъжда за изцяло развиване на ботаниката, за разпространение достиженията на науката и за принос в развиването на града под тепетата. Проф. доктор Стефан Станев е роден на 13 август 1938 година в село Драганово, област Велико Търново. Завършва гимназия във Велико Търново, след което се записва в Софийския университет " Св. Климент Охридски ", където приключва биология със специализация по ботаника. През 1964 година е назначен като помощник в катедрата по ботаника във Висшия педагогичен институт в Пловдив - в този момент ПУ " Паисий Хилендарски ", където и до момента постоянно упражнява преподавателска активност.

През 1967 година стартира работа в Регионален природонаучен музей - Пловдив, оставяйки трайна следа като завеждащ отдел " Ботаника ". Създател е на три поредни ботанически експозиции, последната е приключена през 1986 година и за това време е най-голямата в България. На базата сбирка от към 6 400 хербарийни листа, наследени от Френски лицей в Пловдив, той основава научна колекция от към 11 000 хербарийни листа, като това е най-голямата ботаническа сбирка в границите на системата на природонаучните музеи в България. С няколко изключения, растенията са негови персонални сборове и са определяни от него самия.

Проф. Станев е дълготраен деен член от страна на България в Световния съвет на музеите към ЮНЕСКО и първият в историята на пловдивското музейно дело професор (1997г.). Той е изявен откривател на нашите редки и застрашени растения и ревнив бранител на българската природа. Инициатор е на оповестяването на пловдивските тепета за предпазени естествени обекти.

Научните му ползи са в региона на историята на българската ботаника, геоботаниката, флористиката и популяризацията на ботаническите познания. Отделя изключително внимание на популяризирането на тези познания, за което написва над 150 публикации и 23 книги. Смятан е за пионер в тази област. Неговите научни проучвания са употребявани при съставянето на изданията " Флората на Република България ", " Червената книга на Република България " и " Атлас на ендемичните растения на България ". Разработил е класификационна и динамична скица на растителната завивка и е основател на една от първите карти на нашата растителност в мащаб 1: 25 000. Той е и създател на някои изключително емблематични книги: " Звезди гаснат в планината ", която претърпява пет издания за 30 години, " Видни български ботаници " е с две издания, " Малко познати имена в българската ботаника ", също с две издания, " Зеления свят на Пловдив " и други.

Проф. доктор Стефан Станев има необятни ползи, които се простират отвън рамките на науката. Той е една от значимите фигури в Пловдив и заради обстоятелството, че издава няколко десетки публикации и 12 книги, отдадени на художници и бележити пловдивски дейци на културата. Книгите показват неговата голяма изследователска, събирателска и меценатска активност. Те съдържат мемоари на съвременници, разкази, проучване на персони, събития и процеси и разбори на създателя за епохата, трансформирала Пловдив в град на художниците.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР