Общинският съвет прие бюджета на Община Варна за 2021 г.

...
Общинският съвет прие бюджета на Община Варна за 2021 г.
Коментари Харесай

Гласуваха рекорден за Варна бюджет от над половин милиард лева

 Общинският съвет одобри бюджета на Община Варна за 2021 година след близо двучасови диспути. 34 от съветниците гласоподаваха " за “, 15 – " срещу “,   " въздържали се “ се нямаше.

За първи път Варна ще разполага с над половинмилиарден бюджет. Финансовата рамка е в размер на 556,7 млн. лв. и е с 64,63 млн. лв. по-висока от миналата година.

" Днес е извънредно значим ден за Варна. С приемането на бюджета за 2021 година от Общинския съвет Варна ще може да продължи това развиване, което показва през последните години, макар рецесията. Има нарастване на средствата за всички действия, които са значими за варненци - обществени действия, обучение, опазване на здравето “, сподели по време на съвещанието кметът на Варна.

Той посочи, че този бюджет ще даде опция за една радикална крачка напред във връзка с облагородяването на междублоковите пространства и възстановяване на инфраструктурата в обсега на целия град. " Целта ни е във всеки един регион на града, във всяко едно междублоково пространство, хората да получат модерна градска среда. Тези планове - за поправки на дребните улици, създаване на тротоари, паркинги и градинки, на нови детски и спортни площадки, засягат стотици хиляди наши съграждани. Затова е значимо да бъдат осъществени “, уточни.

Бюджетът е рекорден, без да бъдат увеличавани локалните налози и такси. Той още веднъж е втори по мярка в страната след този на София.  Прогнозните доходи по бюджета на общината са в размер на 488,07 млн. лв.. От тях 279,1 млн. лв., с 65 млн. лв. повече по отношение на 2020 година, са за локални действия. Останалите близо 209 млн. лв. са за делегирани от страната действия. 68,63 млн. лв. ще бъдат обезпечени по европейски планове и стратегии.

Приоритети в тазгодишния бюджет са: одобряване на Варна като Град на знанието, икономическо развиване и възстановяване на градската среда. Същевременно бюджет 2021 остава фокусиран към жителите и бизнеса, наранени от COVID-пандемията, което го характеризира и като антикризисен.

Увеличение на средствата има съвсем по всички пера. Най-сериозно е то за функционалност " Образование “. Финансовата рамка възлиза на близо 165 млн. лв., или с 30,8 млн. лева повече по отношение на миналата година. Тази година ще се влагат обилни средства в възстановяване на просветителната инфраструктура и основаване на по-качествена работна среда за учители и възпитаници. Предстои осъществяването на амбициозна стратегия за строителството на 12 нови здания и пристройки на детски градини, ясли и учебни заведения. В тазгодишния бюджет е планувано също нарастване на заплатите на педагогическия личен състав във варненските учебни заведения и детски градини приблизително с 15%.

Капиталовата стратегия е за 182 млн. лв.. От тях 121,4 млн. лв. са заделени по бюджета на общината и 60,6 – по оперативни стратегии и планове. Макрорамката на функционалност " Жилищно строителство, БКС и запазване на околната среда “ е в размер на 157,3 млн. лв. и е увеличена с 58,5 млн. лв. по отношение на 2020 година Инвестиции ще бъдат направени в инфраструктурата във всички квартали на Варна.

Част от огромните планове са: цялостно възобновяване на " Кайсиева градина ", " Владислав Варненчик " - II и III м. р.; планиране на реорганизация на бул. " Цар Освободител " – в   сектора от бул. " Васил Левски " до пътен възел Летище; предпроектни изследвания за скоростен екологичен превоз (леко метро); планиране и създаване на ново мостово оборудване през Кокарджа дере, свързващо улица " Генерал Георги Попов " и улица " Подвис " (за облекчение на доста хора в района).

В сферата на екологията са планувани над 5 млн. лв. за озеленяване и 3,2 млн. лв. – за  осветление.

За опазване на здравето в общинския бюджет тази година са заложени 26,3 млн. лв.. Средствата са с 2,6 млн. лв. повече по отношение на първичната рамка за миналата година. Осигурено е финансирането по подписания Колективен трудов контракт за работещите в общинското опазване на здравето. Заложени са разноски за битка с COVID-19 - закупуване на персонални защитни средства, дезинфекционни препарати и други През тази година ще бъдат предоставени помощи на нуждаещи се жители в размер на 460 хил. лева Бюджетът на общинската инвитро стратегия е в размер на   малко над 306 хиляди лв., с 68 хиляди лв. повече по отношение на 2020 година   Тази година също по този начин би трябвало да завърши обновлението на детски ясли " Чуден свят “ и " Роза “.

С над 22 млн. лв. ще разполага Варна за обществено обезпечаване, подкрепяне и грижи. Средствата са близо с 5 млн. лв. повече по отношение на миналата година. През тази година ще започва нова обществена услуга " Асистентска поддръжка “ на стойност 2,9 млн. лв.. Тя ще обезпечи почасово подкрепяне за 728 нуждаещи се. Предлаганите от общината 58 обществени услуги, 30 за възрастни и 28 – за деца, ще продължат да действат. Значително нарастване има на средствата за обществени помощи. Тази година в бюджета са планувани 209   600 лева, при 130 800 лева за 2020 година

Проектобюджетът за функционалност " Култура, спорт, почивни действия и религиозно дело “ е в размер на 19,8 лв.. От тях 1 млн. лв. са за финансиране на плановете по фонд " Култура “. Община Варна ще продължи да работи върху естетизацията на градската среда в кварталите и възобновяване на културно-историческата памет посредством слагане на паметни знаци на бележити персони. И тази година Варна ще бъде хазаин на редица интернационалните и национални фестивали.

Увеличение има на бюджета на общинската стратегия " Спорт “ за 2021 година Той е в размер на 1,8 млн. лв., с съвсем 200 хиляди лв. повече по отношение на предходната година. Фокусът тази година ще е върху организацията на спортни събития от международен и европейски сан, за което са заделени близо 650 хиляди лв.. За първи път Варна ще е хазаин на пет европейски шампионати, четири от които общината ще подкрепи финансово, и на една международна купа в границите на една календарна година.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР