Общинските съветници получават отсрочка за забраната за участие във фирми.

...
Общинските съветници получават отсрочка за забраната за участие във фирми.
Коментари Харесай

Отсрочка за забраната за участие на общинари във фирми

Общинските съветници получават пролонгация за възбраната за присъединяване във компании. Това излиза наяве от предложенията за промени в Закона за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добито имущество, импортирани от шефа на правната комисия в Народното събрание от ГЕРБ Данаил Кирилов и сътрудника му Християн Митев от „ Обедни патриоти “, написа " Монитор ".

Според закона общинарите нямат право да са еднолични търговски, съдружници, акционери или пък да са в управителния или надзорния съвет на дадена компания, в случай че тя има подписани контракти с общината, в чийто локален парламент са съветници. Същата възбрана важи и за договорите с общински компании. Това ограничаване обаче към този момент провокира безпорядък измежду локалната власт, като голям брой общински съветници започнаха ограничения за излизане от компаниите си.

Депутатите оферират този текст от закона да влезе в действие едвам от 1 декември 2019 година, вместо да важи от края на януари. Това обаче на процедура значи, че с мораториума ще би трябвало да се преценяват идващите общински съветници с мандат 2019 година-2023 година, защото следващата година би трябвало да се проведат локални избори.

В претекстовете си националните избраници, които са внесли промените показват, че актуалните общинари към този момент са подали заявления за несъответственост. В практиката обаче се създавали разнообразни хипотези във връзка с към този момент подписани контракти, като да вземем за пример такива за наем на пространства, които се употребяват от персоналните лекари, които са и общински съветници, за техните кабинети. В претекстовете към законопроекта се показва също по този начин, че за новите ограничавания би трябвало да се обезпечи интервал, тъй че бъдещите общинските съветници да съобразят и да решат дали изобщо желаят да влязат в локалната власт.

Предложените ремонти в действителност са първите, касаещи новия антикорупционен закон. Ако бъдат признати, нормативният акт ще бъде признат едвам няколко месеца, откакто бе гласуван дефинитивно от депутатите в края на декември 2017 година и обнародван в Държавен вестник месец по-късно.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР