Общинските съветници на Демократична България в Пловдив и Варна призоваха

...
Общинските съветници на Демократична България в Пловдив и Варна призоваха
Коментари Харесай

Отново: Мирише силно на институционален опит Гергов да вземе Пловдивския панаир

Общинските съветници на " Демократична България " в Пловдив и Варна приканиха министъра на стопанската система Даниела Везиева да ревизира дали във ведомството е постъпила покана от кмета на Варна Иван Портних страната да придобие посредством министерството безплатно 16 314 400 безналични акции с номинал 1 лев, представляващи 29% от капитала на " Международен панаир Пловдив " АД. Това гласи публично известие от страна на Демократична България. Ето какво се споделя още в него:

В края на предходната седмица общинарите на " Демократична България " в двата града сигнализираха посредством своя взаимна позиция за опита на предприемача Георги Гергов да придобие цялостен надзор над Пловдивския панаир благодарение на варненския кмет. Портних е изискал от Варненския общински съвет, който се събира на сесия в сряда (27 октомври), да апортира в " Пълдин Туринвест " АД въпросните акции. Дружеството, благосъстоятелност на Гергов, към този момент управлява 50,3% от Панаира, а с варненска помощ пловдивският предприемач би станал всемогъщ стопанин със 79,3%.
 Гергов и Панаирът - класика в жанра Гергов и Панаирът - класика в жанра
Историята с Гергов и Пловдивския панаир е толкоз непрозрачна и заплетена, че единствено малко на брой съумяват да видят цялата картина. А тя се " ри...

С самодейността си в услуга на Гергов кметът Портних погазва решение на общинския съвет на Варна, който още на 2 май 2017 година взе решение акциите на общината в Панаира да бъдат трансферирани безплатно на страната. Затова общинските съветници на " Демократична България " в Пловдив и Варна приканват министър Везиева за незабавни дейности по изясняване собствеността на противоречивите 16 314 400 броя акции от капитала на " Международен панаир Пловдив " АД.

Именно на база това известие материал, че в действителност има " скица ", която да разреши на известния предприемач и дълги години част от Българска социалистическа партия Георги Гергов да овладее изцяло Пловдивския панаир. Заради това следва и съвещание на Варненския общински съвет в сряда, 27 октомври.

Какво се случва - още веднъж в играта влиза така наречен Дупка във Варна - празен терен в идеалния център, добит в средата на по-миналото десетилетие от Гергов; с разкопки на него, поради които той не може да строи. При второто държавно управление на Бойко Борисов имаше опит Варна да получи безплатно част от държавния дял в Пловдивския панаир, с цел да го размени против Дупката. Тази концепция пропадна след вдигналия се звук.

След сигнала на Демократична България обаче изненадващо се оказа, че подарените от страната 29% в Панаира към момента са владеене на община Варна. По неразбираеми аргументи цели четири години кметът Иван Портних (ГЕРБ) не е извършил волята на общинския съвет.
 Правителството даде 43,2 млн. лева за Дупката на Варна Правителството даде 43,2 млн. лева за " Дупката " на Варна
С решение на Министерския съвет от през днешния ден по бюджета на община Варна се отпуска спомагателен трансфер на стойност 43,2 млн. лева за разреш...

Портних стимулира прехвърлянето на акциите с компликациите на Панаира през пандемията - не се организирали изложби, липсвали други действия и така нататък А " Пълдин Туринвест " била много по-сигурна компания, предложила доста повече благоприятни условия за развиване. Предложението на Портних до Варненския общински съвет е предшествано от заявление на Гергов за прекачване на каузи със същите пояснения.

Община Пловдив има роля дотолкоз, доколкото има 25% от " Пълдин Туринвест ". При нарастването на капитала на това сдружението делът ѝ ще намалее. Но и да се възпротиви община Пловдив, гласът ѝ не е решителен. Казусът се придвижи из комисиите на общинския съвет, само че по последна информация няма да бъде импортиран на сесията, която, също като варненската, е планувана за на следващия ден. Любопитно е, че преди години, по подобен метод - посредством нарастване на капитала - община Пловдив загуби контрола над " Пълдин Туринвест "

Иначе Дупката във Варна си стои все по този начин - въпреки че през 2018 година, при третото държавно управление на ГЕРБ, общината я откупи от Гергов. Парите бяха обезпечени от държавния бюджет.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР