Общински служители ще проверяват правата за музиката в търговските обекти.

...
Общински служители ще проверяват правата за музиката в търговските обекти.
Коментари Харесай

Общинари следят за правата за музиката в заведенията

Общински чиновници ще ревизират правата за музиката в комерсиалните обекти. Това заяви през днешния ден зам.-кметът по туризма Красимира Чахова в Стара Загора.

Според измененията в Закона за авторските и сродните му права, влезнали в действие от 1 януари, контролните функционалности за обществено осъществяване на музика би трябвало да се поемат от кметовете на общините. Предвидените наказания за тези, които незаконно употребяват музика в търговски обекти, ще са от 2 000 до 10 000 лв. . Половината от събраните от санкции средства ще остават в общинските бюджети, а останалата част ще отива в Национален фонд " Култура ".

Инспекторите ще ревизират дали комерсиалните обекти имат контракти с организациите за ръководство на права у нас. " Музикаутор " и " Профон " са основали общ онлайн портал, в който всеки ползвател може да подаде поръчка за споразумяване на авторските и сродните права при обществено осъществяване на музика.

Порталът цели да се улесни процедурата за ползвателите, които да подават документи непосредствено към сдруженията, изясни Момчил Даскалов от " Музикаутор ". Лицата, които правят активност по лицензиране, би трябвало да са включени в съответния указател на Министерството на културата.

Мая Никовска от Министерството на туризма обясни споделената отговорност и споделените задания на общините и ведомството за категоризацията на туристическите обекти по отношение на въвеждането на Е динната система за туристическа информация, която става наложителна за всички хотелиери и ресторантьори от есента.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР