Общински съветници от всички политически групи от опозицията в Столичния

...
Общински съветници от всички политически групи от опозицията в Столичния
Коментари Харесай

Опозицията в София поиска референдум за горенето на смет

Общински съветници от всички политически групи от опозицията в Столичния общински съвет, като се изключи "Патриоти за София ", желаеха референдум за изгарянето на отпадъците в града. 15 съветници от Българска социалистическа партия, Политическа група 5, Коалиция "Сердика " и Реформаторския блок внесоха общ отчет, в който упорстват да се организира допитване измежду столичани с три въпроса. С първия се пита дали софиянци са съгласни Столичната община да изразходва 157 млн. евро, от които 67 млн. евро заем за създаване на инсталацията на изгаряне на РДФ боклуци. Вторият въпрос търси позицията на хората за одобреното място за създаване на инсталацията - в центъра на София, регион "Сердика ", бул. "История Славянобългарска ", на територията на ТЕЦ-София ". Последният въпрос е във връзка настояването на Българска социалистическа партия оборудването да бъде направено до завода за боклуци в местността Садината до село Яна.
Това не е политическа, а гражданска идея, безапелационни бяха всички вносители. Лидерът на групата на социалистите в СОС Калоян Паргов напомни, че изборът на място на площадката за инсталацията е изработен с нежно болшинство. Той още веднъж съобщи, че с разполагането на оборудването отвън центъра на София освен ще се лимитират фините прахови частици в този претрупан с превоз регион, само че и ще се спестят разноски за транспорт на сметта.
От своя страна, Милка Христова от Българска социалистическа партия напомни, че през 2013 година ГЕРБ отхвърлиха предлагането за референдум за преустановяване на концесията със "Софийска вода " и прикани в този момент да се сътвори добър казус. Христова съобщи, и че заемът от 67 000 евро, който би трябвало да вземе общината за осъществяването на плана, ще се връща от "Топлофикация ", която е съвсем банкрутирала.
От Политическа група 5 опазиха позицията си, че определената технология за изгаряне не е подобаваща за София и настояха тя да се смени с екосъобразна.


55 000 семейства били отговорни за прахта във въздуха

55 000 семейства в София генерират фини прахови частици с потреблението на твърдо гориво за отопление. 38 000 от тях могат да бъдат подкрепени от Столичната община, с цел да сменят печките си на дърва и въглища с по-екологични съоръжения. Това стана ясно от показания през вчерашния ден в екокомисията към СОС план за понижаване на замърсяването на атмосферния въздух с фини прахови частици от битовото отопление и възстановяване на качеството на атмосферния въздух. Според отчета 60 на 100 от семействата, отопляващи се с твърдо гориво, имат разноски за отопление от над 500 лв. месечно. Около 30 на 100 от хората обаче се доотопляват и с електрически уреди. Най-много пекчи има в регионите "Кремиковци ", "Овча купел ", "Панчарево ", "Нови Искър ", "Сердика ".

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР