Общински съветници от Демократична България“ в София сезираха главния прокурор

...
Общински съветници от Демократична България“ в София сезираха главния прокурор
Коментари Харесай

Съветници от ДБ дават Боршош на прокуратурата

Общински съветници от „ Демократична България “ в София сезираха основния прокурор Иван Гешев , Агенцията за държавна финансова ревизия (АДФИ), Групово дело „ Национална полиция “ и Министерството на културата за злоупотреби от столичния заместник-кмет Мирослав Боршош като изпълнителен шеф на НДК.

Яна Тодоранова, Михаил Паргов и Симеон Ставрев подадоха сигнал за незаконосъобразни разноски от Боршош още с встъпването му в служба през 2014 година Преди седмица тримата съветници изнесоха информация за бизнес връзки на Боршош с Делян Пеевски, за злоупотреби и нецелесъобразно разходване на средства още от първата си година отпред на НДК и желаеха оставката му. 

Сега тримата подават и формален сигнал въз основата на чл.205, ал.1 от Наказателно-процесуален кодекс, който изисква органите да бъдат известени при узнаване на информация за осъществени противоправни дейности, оповестиха от Демократична България в СОС.

Още с встъпването в служба като изпълнителен шеф на НДК Мирослав Боршош наследява 9 млн. лева запас, който е изразходван за една година за поправки, разширение на щата и възнаграждения. Броят на чиновниците на НДК доближава близо 400 души (3 пъти повече от цялото Министерство на културата по същото време). Фонд работна заплата се усилва с към 100 000 лв. при общ фонд от 500 000 лв.. Новият шеф започва голям брой публични поръчки, като за някои от тях даже няма обезпечено финансиране. За година НДК е докаран до на практика банкрут.

Сред разноските вършат усещане 23 000 лв. за обезпечаване на първокласен метод на живот на самия Боршош - сметки в заведения в страната и чужбина, куфар и телефон, за които разноски няма утвърждение от Съвета на шефовете. На последващо място, при съществуването на други служебни коли, лизинговият контракт за Lexus за персонално прилагане на господин Боршош се възобновява. 

„ Тези средства са разходвани без да е ясно дали същите са утвърдени от Съвета на шефовете, което по естеството си значи, че Боршош се е разпоредил с паричните средства незаконосъобразно “, се споделя в сигнала на тримата съветници. Като доказателство те ползват всички решения на Съвета на шефовете на НДК за интервала, през който Боршош е изпълнителен шеф.

На 31 март някогашният шеф на Националния замък на културата Мирослав Боршош бе разгласен за почтен от Софийски градски съд по делото за ръководството на НДК. Той бе оневинен по всички обвинявания - за предписание с 3 млн. лева не по предопределение по отношение на подготовката на България за председателството на Съвета на Европейския съюз, занемареност и за подписване на неизгодни покупко-продажби. Софийски градски съд отхвърли и исковете на НДК, и на страната.

Процесът продължи 4 години.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР