Общинската управа в Белослав е решила периодично да замерва качеството

...
Общинската управа в Белослав е решила периодично да замерва качеството
Коментари Харесай

Във варненско село мерят чистотата на въздуха по настояване на местните

Общинската администрация в Белослав е решила от време на време да замерва качеството на въздуха в село Езерово. Повод за това станаха зачестилите сигнали от поданици на селото за миризми и замърсяване на въздуха в региона.

Измерването се реализира от мобилна автоматизирана станция, оборудвана и акредитирана за премерване на индикаторите серен диоксид, азотен диоксид, фини прахови частици, въглероден оксид и озон.

Решението на Регионалната ревизия по околната среда и водите (РИОСВ) за разполагане на мобилната станцията е взето по искане на кмета на Белослав инж. Деян Иванов. За задачата Общината поема разноските за слагане на станцията, които възлизат на 530 лв. на денонощие.

Засега мобилната автоматизирана станция е била в Езерово единствено на 18 февруари, като регистрираните резултати не са тревожни, разкри пред Дарик белославският кмет.

Поставяне на стационарна автоматизирана станция за замерване качеството на въздуха в Езерово би коствало много по-скъпо, разяснява инж. Иванов. Той посочи, че такава на територията на Община Белослав няма.

Единственото, което се изисква за мобилната станция, е връзка с електрическата мрежа. Това не е проблем, защото в селата край Белослав има паркинги покрай кметствата, изясни инж. Деян Иванов.

Следенето на качеството на въздуха в Езерово ще продължи през цялата година. Желанието на общинската администрация е да се нправи през всичките сезони. Датите няма да бъдат оповестявани авансово, с цел да не се позволяват спекулации.

При съществуване на притеснителни резултати, ще бъдат сезирани контролните органи, увери кметът на Белослав.

Езерово е ситуирано на северния бряг на Варненското езеро, на 10 км. западно от регионалния център Варна. То е най-голямото село в община Белослав, с население от над 1800души. На територията на обитаемото място е построена Топлоелектрическа централа " Варна ", която през днешния ден е изведена от употреба,поради противоречие с настоящото екологично законодателство на Европейския съюз. В селото работят още предприятия, измежду които и цех за преправка на твърди битови боклуци. /dariknews.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР