Общинската болница в Мадан удари рекорд по дарения. Последното благодеяние

...
Общинската болница в Мадан удари рекорд по дарения. Последното благодеяние
Коментари Харесай

Шефкет Чападжиев дари $1 млн. на болница

Общинската болница в Мадан удари връх по дарения. Последното милосърдие от 1 млн. $ на Шефкет Чападжиев изуми целия град. Дарението на маданчанина е едно от най-големите, правени в миналото от родопчани.

В региона оповестиха, че то се родее с големите дарения на тютюневите магнати Кудоглу и Куцоглу, които обаче в по-голямата си част са направени в Пловдив.

Нито обаче Чападжиев прави за първи път подаяние за болничното заведение в родния си град, нито пък е единственият донор на здравното заведение. Болницата е образец по какъв начин локална власт, бизнес и население дружно поддържат и развиват лечебно заведение. Огромното подаяние от Америка ще бъде почетено със специфичен ъгъл в чест на най-големия си спонсор - милионера Шефкет Чападжиев.

Кметът Фахри Молайсенов персонално е претрупан от донора да купи най-хубавото, съвременно и оправдано съоръжение и да дава отговор за вярното консумиране на всеки от доларите. На купената здравна техника ще има стикери с името на донора, разгласи шефът на МБАЛ “Проф. доктор Константин Чилов ” доктор Стефан Хаджиев.

Шефкет Чападжиев е един от най-почитаните хора на Родопите.

Той живее в Чикаго от 1964 година, само че относително постоянно си идва в родния Мадан. " През 1997 година той подари 5000 $ за закупуване на медикаменти. Тогава бяха доста тежки години ", напомня доктор Хаджиев. Чападжиев е правил и редица други дарения на Мадан и региона. Той обновява чешмата в центъра на миньорския град, която постоянно е била един от знаците на Мадан. " Той даде и дарения за църквата, за джамията в един интервал дружно с чешмата. Направихме го почетен жител на Мадан “, напомня някогашният кмет на миньорския град Валентин Гаджев.

Последното му подаяние обаче изумява с мащаба си. „ Наистина това е голям жест за популацията от нашата община, който ще се помни генерации. Инвестициите в лечебното заведение в действителност са вложения в здравето на жителите на община Мадан и повишение на качеството на здравните услуги в района - тъкмо каквито заслужават всички пациенти и всички лекари “, сподели кметът Молайсенов.

" Предстои набирането на предложения от компании, които се занимават с здравно съоръжение. 85% от апаратурата ни е морално остаряла, на възраст 20-30 години. На пръстите на двете ръце се броят тези апарати, които не са за промяна. Останалото работи, тъй като го поддържаме, само че е за промяна ", споделя доктор Хаджиев.

До дарението на Чападжиев се стигнало след диалога на милионера с шефа на ​здравното заведение. " Брат му беше тежко болен и предходната година той го развеждаше по болничното заведение. Два часа говорихме с Шефкет, продал е бизнеса си и всичко, авторитетен човек е в Америка, и му споделих, в случай че може, да ни обезпечи инсталация втора употреба, защото на 4-5 години в Америка лечебните заведения си сменят цялото съоръжение. Помолих го да ни събере в един резервоар такава техника и да ни я прати. Не е ставало въпрос да ни подари 1 млн. $. С неговите парище сменим по-голямата част от апаратурата ", сподели доктор Хаджиев.

Лечебното заведение има шест отделения, вътрешно с кардиология и пневмология, неврологично, акушеро-гинекологично, детско, хирургия и травматология, УНГ. Обслужва община Мадан, само че и прилежащите общини и е извънредно натоварено с активност. Макар и общинска, болничното заведение не е била измежду извънредно изпадналите здравни заведения.

През 2017 година по самодейност на кмета на Мадан болничното заведение получи подаяние на 45 нови кревати с подвигащи се механизми, 45 шкафчета и 50 дюшека. С 45 000 лв. общински пари същата година се ремонтираха напълно детското и АГ отделението, както и операционният блок. С дарителска акция на общината същата година с 33 донори бяха вложени 45 000 лв. в болничното заведение по случай празника на. Със средства от спонсорите са купени кревати, нови дюшеци и модерни мебели за отделенията. Списъкът е величествен, защото с дарения вземат участие съвсем всички компании, които развиват активност на територията на община Мадан.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР