Общините Сопот и Съединение държат лидерски позиции по заетост в

...
Общините Сопот и Съединение държат лидерски позиции по заетост в
Коментари Харесай

Сопот и Съединение №1 по заети в преработващата индустрия

Общините Сопот и Съединение държат лидерски позиции по претовареност в преработващата промишленост в страната. В града на Вазов са регистрирани 91% от всички наети в нефинансовите предприятия, където локалната стопанска система е доминирана от оръжейната фабрика. В Съединение заетите в промишлеността са 80%, с преобладаващо наличие в хранително-вкусовата индустрия. На трето място със 79% се подрежда община Сатовча. Там работната ръка е основно в  хранително-вкусовата, текстилната и обувната индустрия, селското стопанство, дърводобива и обработката на дървесина, както и в произвеждане на мебели и други Това сочи изследване на ИПИ по отношение на ролята на преработващата индустрия в стопанските системи на общините.

Делът на преработващата индустрия в добавената стойност през 2020 година варира от 0% в Ново Село и Хайредин до 90% в Сопот. Като цяло разпределението е релативно отмерено, като с над 60% дял на преправянето са 26 общини, а с под 10 - други 37. Образувани са индустриални клъстери в перифериите на огромните градове и общини - София, Пловдив, Варна. Прави усещане значимата роля на бранша в Габрово и Велико Търново, както и в елементи на Родопите, най-много към Смолян.

Очаквано, относителното значение на преработващата промишленост в заетостта следва в огромна степен и ролята  <210> в създаваната в общината добавена стойност. И тук водач е Сопот (91% от всички наети в нефинансовите предприятия), следван от Съединение (80%) и Сатовча (79%). Най-малко пък са наетите в преработващата индустрия в Раднево и Златица (по 3%), както и в доминираните от туризма черноморски общини. Сред огромните градски центрове най-нисък е делът на индустриалната претовареност в столицата (9,7%), следвана от Варна (13%), а най-голям е в Пловдив - 29%.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР