Общините Русе и Бяла са първенци по инвестирани евросредства за

...
Общините Русе и Бяла са първенци по инвестирани евросредства за
Коментари Харесай

Над 246 милиона безвъзмездна финансова помощ са инвестирани в община Русе

Общините Русе и Бяла са първенци по вложени евросредства за 2014 - 2020 година

Над 314 милиона лв., от които повече от 246 милиона безплатна финансова помощ, са вложени в община Русе към края на тази година по оперативните стратегии в интервала 2014 – 2020 година. Получатели на тези средства са над 1000 бенефициенти. След регионалния град най-вече планове са осъществени в община Сливо поле – 76 за малко над 10 млн. лв., по-малко на брой – 62 плана, само че за над 17 млн. лв., са плановете в община Бяла.

Това стана ясно от презентацията на шефа на Областния информативен център - Русе Диана Аврамова по време на днешната работна среща с медиите в офиса на центъра под мотото „ Реализирани европейски планове в област Русе и нови благоприятни условия “. Освен с последните данни от ИСУН за програмен интервал 2014 – 2020, тя срещна публицистите с настоящата обстановка на новия програмен интервал 2021 - 2027 година.

Вече всички 10 секторни стратегии са утвърдени от Европейска комисия, като от „ Развитие на районите “ е дадена зелена светлина единствено за плановете на градовете и районите, без парите от Фонда за обективен преход за областите Стара Загора, Кюстендил и Перник. Първата утвърдена стратегия беше „ Развитие на човешките запаси “ и по нея към този момент Община Русе към този момент извършва план „ Грижа в дома “ и „ Топъл обяд “ по стратегия „ Храни “.

Общината се приготвя да кандидатства за подсилване на общинския потенциал по законите за обществени услуги, за хората с увреждания и персоналната помощ, с цел да предложи по-качествена грижа за уязвимите групи. С пари по плана ще бъдат основани фронт-офиси и електрони платформи за заявяване на обществени услуги. Община Русе ще кандидатства и по процедура „ Бъдеще за децата “ по РЧР, с цел да надгради услугите за ранно детско развиване. Отделно приготвя планове и по Плана за възобновяване и резистентност: за преобразяване на постройката на някогашния Учителски дом в Младежки център, за рационализация на просветителната инфраструктура на ДГ „ Слънце “, ОУ „ Отец Паисий “, СУ „ Възраждане, за ремонт и рационализация на дом за остарели хора „ Възраждане “ в Русе.

Община Бяла също ще кандидатства по Плана за ремонт на дома за остарели хора в село Бистренци.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР