Общината в Троян организира Улици на занаятите“ в града и

Общината в Троян организира Улици на занаятите“ в града и ...

Улици на занаятите в ТроянОбщината в Троян организира „Улици на занаятите“ в града и пред Националното изложение на занаятите в село Орешак вместо отменения заради усложнената епидемиологична обстановка Български фестивал на сливата.

В улиците на занаятите в Троян и село Орешак участват само местни майстори, които представят както традиционната троянска керамика, така и дърворезба, тъкачество, плетене, иконопис и другихарактерни за региона занаяти.

„Предлагам въртящи талари, дървени паници – гавани, дъски за хляб, пирография. Магията е в това, че като пипам, дървото просто ме изпълва с любов. Предлагам детски плетива – дрехи, играчки, терлици. Всичко е ръчна изработка. Основата е троянската керамика. Върху нея се гради всичко. И чужденец, когато дойде, търси троянска керамика .Цяла година очакваме това нещо, както пък тук е страхотно, с казаните за ракия, мармалад.“Кметът на Троян Донка Михайлова поясни, че фестивалът на сливата няма да се състои в традиционния му вид, но общината се е подготвила като за празник, за да задоволи интереса на многото гости.

„Правим го с уважение към традицията на троянци. Украсихме града по начин, по който го правим в традиционните дни на фестивала.“

Източник: bnr.bg