Общината е тази, която пази обществения интерес. Това заяви кметът

...
Общината е тази, която пази обществения интерес. Това заяви кметът
Коментари Харесай

Кметът за концесията на Тракарт: Кой пази обществения интерес? Общината!

" Общината е тази, която пази публичния интерес. " Това съобщи кметът Иван Тотев във връзка предложенията на локалната гражданска самодейност " Да спасим културен център " Тракарт " за удължение концесията на подлез " Археологически " (изтича в края на лятото) и основаване на гражданска квота, която да съблюдава и подсигурява прозрачността при взимане решения за антична постройка " Ейрене ", съобщи кореспондент на Plovdiv24.bg.

" Концесията изтича, най-нормално е Общината да реши какво да прави. Но не е по този начин - имаме подписки, имаме неодобрение. Кой пази публичния интерес - Общината с близо 400 000 гласоподаватели или 500 подписа. Кое е по-силното? ", разяснява той. " Но ето виждате – 500 подписа са по-силни и Общинският съвет на Пловдив взима решения да обмисля. "

Обсъждането в залата бе прочувствено, само че стигна до рационално решение.

Съветниците дадоха опция и на самия концесионер да отбрани политиката си през последните 15 години. Преизпълнена концесионна сделка регистрира Георги Иванов - Жорж Трак, регистрира общи вложения в размер на над 1 200 000 лв., 609 000 от които заплатени на Общината под такси по контракта. 

" Лесно може да се открият материалните вложения, само че е мъчно да се открият нематериалните, грижите и напъните през всички тези години ", съобщи той.

Кметът пък настоя за експертен спор.

В последна сметка съветниците взеха решение (по предложение на " Кауза Пловдив " ) основаване на комисия, която ще бъде управлявана от зам.-кмета по общинска стопанска система Роазлин Петков и ще включва по един представител от всички групи в локалния парламент, по един представител на нечленуващите в групи, трима общински чиновници, излъчени персонално от кмета Иван Тотев, както и по един представител на Археологическия музей, НИНКН и на гражданската самодейност. Те би трябвало да излязат със мнение до края на месец юни.

Значение за решение на проблема ще има новия закон за концесиите, който би трябвало да влезе в действие през лятото
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР