Община Видин спазва стриктно мерките на Програмата за намаляване нивата

...
Община Видин спазва стриктно мерките на Програмата за намаляване нивата
Коментари Харесай

Огнян Ценков: Община Видин спазва стриктно мерките на Програмата за намаляване нивата на фините прахови частици

Община Видин съблюдава прецизно ограниченията на Програмата за понижаване равнищата на фините прахови частици.
Това резюме направи кметът на Община Видин Огнян Ценков пред медиите след постоянното съвещание на Общинския съвет по една от най-дискутираните точки в дневния ред - Програма за понижаване на равнищата на фини прахови частици (ФПЧ10) и постигане на откритите правила за наличието им в атмосферния въздух в Община Видин и План за деяние към нея за интервала 2015-2020 година Той означи, че измежду първите действия, заложени в програмата, е преместването на автоматизираната измервателна станция от натоварено кръстовище при ул. „ Хр. Ботев “ и ул. „ Гео Милев “, в ж.к. „ Вида “, град Видин. Това става по напътствие на Министерството на околната среда и водите и Изпълнителната организация по околна среда, с решение на Общинския съвет. Причината е, че при първата локация не се регистрира естествен жилищен декор на замърсяване на въздуха, а нараснал, главно поради изгорелите газове от коли. „ Други съществени ограничения са метенето и измиването на улиците в град Видин и на територията на Общината, с цел да бъдат отстранени инертните материали, които се употребяват през зимата “ – добави Ценков. Той изясни, че анализът на резултатите от измерването на индикаторите на атмосферния въздух се прави за два интервала – зимен и летен. През зимния интервал на 2016 година превишаване на допустимата норма на фини прахови частици е имало през 165 дни, до момента в който за 2017 година такова е записано за 80 дни. През лятото на 2016 година броят на дните с превишаване на нормата е 46, а през същия интервал на 2017 година те са единствено 3. Една от главните аргументи за замърсяването през зимата е потреблението на твърдо гориво за отопление. Затова ще се предприеме и акция измежду популацията за потребление на различно гориво, сподели видинският кмет.
Ценков разяснява и дебата, който провокира в залата Годишната стратегия за развиване на туризма на територията на Община Видин през 2018 година Той сподели, че тематиката не е била акуратно обсъждана от някои общински съветници. Предварително програмата е прегледана както в непрекъснатите комисии на Общинския съвет, по този начин и в съответните експертни препоръки по туризъм. Има призната и Стратегия за развиване на туризма. „ Всички ограничения, които ние залагаме, виждаме, че дават доста съществени резултати. Бяхме очевидци на едно говорене, което само отхвърля и саботира заложеното в програмата, с което аз изрично не мога да се съглася “ - съобщи кметът на Общината.
Огнян Ценков се спря на негативния избор на предлагането по отношение на одобрение на план за изменение на Общ организационен проект на град Видин, по отношение на парцел, който се намира в непосредствена непосредственост до бъдещото трасе на магистралния път София-Видин. „ Собственик на този парцел е госпожа Росица Кирова, която е вносител на заявката.Това предложение не беше признато. Възникнаха въпроси от общинските съветници за метода на придобиване на парцела и за провеждането на публични разисквания по отношение на нуждата от смяна на устройствения проект. Беше отговорено, че методът на придобиване е посредством продажба на парцел, благосъстоятелност на Общината, от частен правосъден реализатор, а разискванията са били извършени според законодателството “ – сподели той. В този подтекст Ценков обясни, че в края на 2015 година Община Видин е била с наложени запори на банкови сметки, на каса и е нямала опция да оперира с нито един лев лични доходи. „ По тази причина благосъстоятелност на Общината можеше да бъде продавана по подобен метод. За да се избегне това е осъществена доста сериозна смяна и резултатите две години по-късно са налице, с помощта на големия труд от страна на общинската администрация и строгата финансова дисциплинираност. За да се стабилизира финансово и не се допусне тя да бъде разпродавана на безценица. Удовлетворен съм, че сме излезли от това положение. Намалихме доста онаследения дълг от 22 милиона лева, извършва се прецизно финансово-оздравителният проект, увеличихме събираемостта на локалните налози и такси, излязохме от листата на общини в недобро финансово положение. Всичко това ни даде опция да си погасяваме нашите отговорности, като сме погасили към 7 милиона лева със лични средства. Тези средства, които се генерират, се употребяват за богатството на всички жители “, съобщи Огнян Ценков.
Кметът се спря в резюме и на другите точки от дневния ред, като изрази удовлетворението си, че за следващ път общинската администрация и общинските съветници работят в добър синхрон.
На съвещанието на Общинския съвет участва делегация от румънската Община Калафат, в която взе участие кметът Лучиан Чобану, общински съветници и кметове на обитаеми места от района. Гостите бяха посрещнати и от кмета на Община Видин Огнян Ценков.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР