Община Варна ще подкрепи развитието на регистъра за недвижимо културно

...
Община Варна ще подкрепи развитието на регистъра за недвижимо културно
Коментари Харесай

Община Варна ще подкрепи развитието на регистъра за недвижимото културно наследство

 Община Варна ще поддържа развиването на регистъра за недвижимо културно завещание, посредством опциите на фонд " Култура ". Това разгласи Виктор Бузев, основен проектант на общината, по време на представянето на  платформата https://www.varnaheritage.com/.

Сайтът съдържа графична, документална, историческа и географска информация за всички здания, недвижими културни полезности в морския град. В него са маркирани още настоящият юридически статут на постройката, типът и категорията на обекта на културно завещание, както карта с точното географско разположение. Проектът е изработен безплатно и бе показан през днешния ден от един от създателите - арх. Ирина Рачева.

За основа на регистъра е употребявано проучване, осъществено през 2015 година, по социална поръчка на Община Варна за актуализиране на цялостния лист с недвижимо културно завещание на града. Тогава събрахме по-голямата част от архивната информация, направихме в детайли проучване на всички здания, изясни арх. Рачева. Данните са обновени към 2020 година и допълнени с настоящо фотозаснемане и материали. Съдържанието на уеб страницата е общественодостъпно и не съдържа сензитивна информация, като проекти на здания, имена на притежатели и кадастрални номера.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР