Община Варна получи предварително одобрение от Агенция за социално подпомагане

...
Община Варна получи предварително одобрение от Агенция за социално подпомагане
Коментари Харесай

Нова социална услуга подпомага 728 граждани на Варна

 Община Варна получи авансово утвърждение от Агенция за обществено подкрепяне за основаване на обществена услуга " Асистентска поддръжка “. В нея ще могат да се включат 728 нуждаещи се лица, като за задачата ще бъдат назначени до 240 лица на служба помощник.

Услугите ще се дават на лица в надтрудоспособна възраст в неспособност за самообслужване, които нямат избрана по съответния ред степен на понижена работоспособност; както и на деца с трайни увреждания и пълнолетни лица с трайни увреждания с избрана непозната помощ, които не употребяват асистентска поддръжка, помощ за обезпечаване на асистентска поддръжка или за които не се получава помощ за грижа в домашна среда по реда на различен закон. 

Социалната услуга " Асистентска поддръжка “ ще задоволи потребностите от ежедневни грижи за самообслужване, придвижване и напредване, смяна и поддържане на позицията на тялото, домашен действия и връзка. Тя ще даде опция на нуждаещите се лица, които не попадат в обсега на други обществени услуги в домашна среда, да бъдат подкрепени в ежедневните им действия от хора, наети като асистенти. Услугата ще бъдат почасови и съгласно потребностите на нуждаещите се, като един помощник да обслужва приблизително три лица на ден. 

За 2021г. обществената услуга ще бъде освободена от такса, изясняват от дирекция " Социални действия “ към Община Варна. Услугата ще започва след приемане на решение на Общински съвет – Варна.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР