Община Своге обяви бедствено положение заради внезапно изчезналата река Искрецка,

...
Община Своге обяви бедствено положение заради внезапно изчезналата река Искрецка,
Коментари Харесай

Своге е в бедствено положение заради изчезнала река

Община Своге разгласи бедствено състояние поради ненадейно изчезналата река Искрецка, която зарежда града и близките села Искрец, Свидня и Церово. Кризисният щаб в кметството споделя, че обстановката е сериозна, тъй като при денонощен нормален дебит от 130 литра в секунда, сега реката има дебит от 30 литра в секунда. Това е довело до напълно прекъсване на водоподаването в с. Искрец, с. Свидня, гр Своге и част от село Церово.

Причините към този момент са незнайни. Общината приканва за помощ всички компании и частни лица, които разполагат с техника за снабдявне с вода за битови и питейни потребности.

Река Искрецка е един от най-големите притоци на Искър в Софийско. Местни поданици описват, че реката е текла обикновено до 15 август, когато дебитът внезапно е почнал да понижава. Само за ден коритото на реката към този момент е празно и изсъхнало. Няма вода при самия извор на реката.

Версията за пресъхване поради суша се счита за невероятна, тъй като в региона на басейна на реката не е имало продължителни интервали без дъждове.

Искрецка река е с дължината от 22 км и извира от махала на село Бучин проход. В региона на село Искрец реката приема водите на Искрецките карстови извори.



Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР