Община Стара Загора подписа договор за безвъзмездна финансова помощ с

...
Община Стара Загора подписа договор за безвъзмездна финансова помощ с
Коментари Харесай

Община Стара Загора изгражда 69 социални жилища

Община Стара Загора подписа контракт за безплатна финансова помощ с Управляващия орган на Оперативна стратегия „ Региони в напредък ” за реализацията на план „ Изграждане на обществени жилища в град Стара Загора “. Той е на стойност близо 3,3 млн. лева, от които 100 000 лева са лично финансиране. Срокът на осъществяване е 24 месеца.

Чрез цялостна реорганизация на 4-етажната постройка на някогашната Метрология се цели интеграция на уязвими и други групи в неравностойно състояние, като се обезпечат модерни обществени жилища за настаняването им. В общо 69 жилища – 8 гарсониери, 19 едностайни и 42 двустайни жилището, се чака да бъдат настанени общо 232 лица, от които 116 представители на маргинализираните общности, включително роми. Проектът планува и възстановяване на достъпа на лица с увреждания, посредством съоръжение и обзавеждане, част от цялостната рационализация на обекта.

Те ще бъдат избрани посредством признатата от Общинския съвет Наредба за реда и изискванията за прилагане на обществената услуга „ обществено жилище.

Хората ще живеят в комплекс от затворен вид, с защита, непрекъснато видеонаблюдение, паркоместа и други екстри. Апартаментите ще бъдат мебелирани и ще се населяват за период от 3 години. Ще се заплаща наем до 80% от моментния наем за общинско жилище, който е 60 лева Ползвателите ще подписват контракти с Общината и ще поемат съответни задължения за обществена реализация – посещаване на просветителна институция от децата в учебна възраст; включване на безработните в образователно-квалификационните стратегии, както и в стратегии за обезпечаване на претовареност, препоръчани от Общината; включване в стратегии за обществена интеграция. Настанените би трябвало да имат определен персонален доктор, а родителите ще са длъжни да водят децата си на имунизации и инспекция на здравния им статус.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР