Община Симитли отбеляза 145-ата годишнина от Освобождението на България с

...
Община Симитли отбеляза 145-ата годишнина от Освобождението на България с
Коментари Харесай

Община Симитли отбеляза 145-ата годишнина от Освобождението на България с поход по пътя на освободителите до връх Кръста

Община Симитли означи 145-ата годишнина от Освобождението на България с поход по пътя на освободителите до връх Кръста, край Ракитна.



С развети трибагреници в ръка, доста родолюбци, от всички обитаеми места в община Симитли, изкачиха връх Кръста. От години традицията повелява Националният празник на България да бъде маркиран там горе, на върха, където преди 145 години е бил побит кръст с думите на войската: „ Ето тук е границата на България ”.

Общинският кмет - Апостол Апостолов и ръководителят на Общински съвет – Вилимир Александров, сервираха венец на благодарност и дружно с групата признателни българи отдадоха респект в памет на героите-освободители.

На мероприятието бяха Стефан Апостолов, кметовете по обитаеми места, общински съветници, общинска администрация, общественици, деца с техните родители, поданици и посетители на община Симитли. По мотив честването на годишнината от Освобождението на България бе поднесен венец в символ на благодарност от Илко Гълъбов, представител на Политическа партия Възраждане.


Ученици от СУ «Св. Св Кирил и Методий» - град Симитли, дружно със своята учителка госпожа Виолета Ставрева показаха къса стратегия, която включваше песни и рецитали във връзка празника. Поздрав към всички присъстващи родолюбци насочи Любима Ковачка, която изпя песните “Хубава си моя горо ” и “Кой уши байрака “.



Родолюбците уважиха паметта на починалите за свободата на България с реверанс пред паметника на майор Орлински и възпламениха свещ за здраве в параклиса " Свети Александър Невски ", който е построен в подножието на връх " Кръста ".



С „ Честит празник! “ се поздравяваха всички, за които не се оказа спънка да се изкачат по стръмния път до до връх " Кръста ".

Честването на празника продължава вечерта от 18:00 часа на площад “Септември ” - гр. Симитли с шествие и поднасяне на венци и цветя на паметника на освободителите “Лъвчето ” и художествена стратегия и проверка-заря.

Крупник също ще уважи празника с стратегия от 18:30ч. на площада в селото.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР