Община Силистра подписа Споразумение за партньорство с Агенция за социално

...
Община Силистра подписа Споразумение за партньорство с Агенция за социално
Коментари Харесай

Община Силистра продължва проекта „Приеми ме 2015“

Община Силистра подписа Споразумение за партньорство с Агенция за обществено подкрепяне за удължение периода на план BG05M9OP001-2.003-0001-C01 „ Приеми ме 2015 “ с една година, считано от 01.01.2023 година

Проект „ Приеми ме 2015 “, който се извършва на територията на област Силистра, обгръща общините Силистра, Дулово и Кайнарджа. Администратор и счетоводител от Община Силистра управляват плана. Сформиран е регионален екип по приемна грижа (ОЕПГ) който извършва отговорностите си на територията на трите общини.

Дейностите по даване на обществената услуга „ Приемна грижа “ включват:

• Информиране на обществеността;

• Набиране на претенденти за приемни фамилии при необходимост;

• Извършване на прелиминарен асортимент на кандидатите;

• Провеждане на образования, като част от процеса на оценяване на кандидатите;

• Изготвяне на оценка на кандидатите;

• Изготвяне на обществен отчет за годността на претендентите, който се дава на Комисия по приемна грижа за утвърждаване/отхвърляне;

• Участие в процеса на опознаване сред децата и приемните семейства;

• Планиране, организация и осъществяване на образования и супервизия на приемните семейства;

• Наблюдение и поддръжка на приемните семейства;

Приемните фамилии /ПС/ на територията на област Силистра са 15, като 13 от тях са в община Силистра, а 2 са в община Кайнарджа. Всички приемни фамилии са професионални.

През 2022 година няма одобрени и вписани в Регистъра приемни фамилии. Едно приемно семейство е трансформирало профила си по повод възрастта на децата. Има 4 заличени приемни фамилии през годината.

Към момента в приемни фамилии са настанени общо 13 деца, като 6 от тях са с увреждания.

През 2022 година са настанени 10 деца, от общността – 8 деца и 2 деца от ДМСГД и КСУДС.. От тях 9 деца са от 0 до 3 година и 1 дете от 3 до 6 година

Децата, изведени от приемни фамилии през 2022 година са 12, като осиновените деца от български жители са 5, от задгранични жители – 3 деца, 1 дете е настанено при близки и родственици и 3 деца са реинтегрирани в биологичните им фамилии.

През миналата година, от външен реализатор, определен посредством процедура по Закон за обществените поръчки са извършени следните образования и супервизии:

Областния екип по приемна грижа /ОЕПГ/ мина 2 профилирани образования и 4 групови супервизии. На всеки от членовете на ОЕПГ са предоставени по 2 самостоятелни Участие в груповите супервизии взеха и специалисти от ОЗД при Държавно стопанско предприятие – Силистра.

На Комисията по приемна грижа бе предоставено 1 профилирано образование.

На приемните фамилии, с настанени при тях деца са предоставени по 2 самостоятелни супервизии през 2022 година

Областния екип по приемна грижа /ОЕПГ/ мина 2 профилирани образования, 4 групови и 4 самостоятелни супервизии. Участие в груповите супервизии взеха и специалисти от ОЗД при Държавно стопанско предприятие – Силистра.

На Комисията по приемна грижа бе предоставено 1 профилирано образование.

На приемните фамилии са предоставени 23 самостоятелни супервизии.

Областният екип по приемна грижа организира следните действия за поддръжка на приемните фамилии: 12 групови супервизии и 2 самостоятелни супервизии; 12 срещи на групата за самопомощ и 101 осведомителни и консултативни срещи.

Приемните фамилии са минали общо 5 надграждащи образования, извършени от ОЕПГ на разнообразни тематики, според от разпознатите потребности.

ОЕПГ е провел 63 екипни срещи с ОЗД и други заинтригувани страни по случаи на деца в приемни фамилии.

За 2023 година е подписан нов контракт с „ Еквилибриум 2017 “ ООД за осъществяване на профилирано образование, поддръжка и супервизия на екипа по приемна грижа, профилирано образование Комисията по приемна грижа към РДСП, супервизия на специалисти от ОЗД при Държавно стопанско предприятие – Силистра и самостоятелна супервизия на приемните фамилии.

Проектът „ Приеми ме 2015 “ се финансира от Оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси “, съфинансирана от Европейския съюз посредством Европейския обществен фонд.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР