Община Русе депозира за трети път проекта за укрепване на

...
Община Русе депозира за трети път проекта за укрепване на
Коментари Харесай

Община Русе кандидатства отново за финансиране на физкултурния салон на ОУ „Иван Вазов“

Община Русе подава за трети път плана за подсилване на физкултурния салон на ОУ „ Иван Вазов “ за финансиране по Наредба 4 на Министерството на младежта и спорта.

След многочислени писма и диалози със спортните министри Андрей Кузманов и Радостин Василев локалната администрация изпрати докладна и до Министерството на образованието и чака незабавен отговор, защото нерешеният въпрос визира директно образователния развой и попречва провеждането на часовете по физическо образование на 530 деца в учебното заведение.

Проблемите със салона датират от няколко десетилетия. Още с първото сезиране на актуалната общинска администрация, специалисти от строителната дирекция се срещат на място с влошеното положение на постройката. Изготвен е план за ремонта ѝ, който е подаден от Община Русе към министерството според Наредба 4. През лятото на 2021 година от ММС дават отговор, че планът е утвърден и ще бъде финансиран при освобождение на паричен запас.

Зам.-кметът Енчо Енчев посочи, че е имал 2 персонални срещи с министрите на спорта Андрей Кузманов и Радостин Василев. И от двамата е получено увещание, че планът е утвърден според наредбата и ще бъде подсилен при първа финансова опция.

Припомняме, че салонът на учебното заведение е обществена общинска благосъстоятелност, предоставена за стопанисване на шефа на учебното заведение. С делегираните бюджети страната отпуска на всяка просветителна институция сума за прехрана на всяко дете, в която попада и поддръжката на постройката. За да се финансира ремонтът на салона с евросредства, е належащо учебното заведение да заявява разполагаем свободен финансов запас.

През септември 2020 година Община Русе кандидатства по Програма за създаване, продължение, надстрояване и реорганизация на детски ясли, детски градини и учебни заведения за интервала 2020-2022 година с планово предложение „ Укрепване на физкултурен салон и надстрояване с два етажа на съществуващата  постройка на ОУ „ Иван Вазов “- гр. Русе ”. От просветителното министерство обаче не утвърдиха плана.

Към момента единствената опция за средства е по наредбата на спортното министерство.

Община Русе ще продължи да упорства пред виновните институции да поддържат плана за подсилване на салона на ОУ „ Иван Вазов “, както и за подпомагане за построяването на физкултурен салон в ОУ „ Никола Обретенов “, какъвто липсва към този момент 40 години.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР