Община Пловдив трябва да предприеме незабавни мерки за правилното регулиране

...
Община Пловдив трябва да предприеме незабавни мерки за правилното регулиране
Коментари Харесай

Каназирева: Регулирайте светофарите, за да няма хаос

Община Пловдив би трябвало да предприеме незабавни ограничения за вярното контролиране на светофарните уредби на главните кръстовища, което не изисква средства, а единствено добра организация, надзор и експертност. Затова упорства ръководителят на групата общински съветници от „ Съюз за Пловдив “ Дани Каназирева в питането си до кмета, импортирано на сесията предходната седмица.

" Трафикът в Пловдив става все по-труден, а в пиковите часове се трансформира в призрачен сън за хиляди водачи и пасажери, припомня съветничката. Заради огромните тапи на основните кръстовища жителите губят време и търпят непотребни разноски “.

В „ Съюз за Пловдив “ постъпват голям брой сигнали за неприятното контролиране на светофарните уредби, в това число и тук-там, където е въведена така наречен „ умна “ система за ръководство на трафика. „ Създава се усещане, че „ умните “ светофари усложняват придвижването, вместо да го улеснят, и не се пренастройват автоматизирано по отношение на натоварването, когато се получава запушване “, разяснява Каназирева.

Особено затруднено е прекосяването на коли по бул. „ Руски “ и ул. „ Гладстон “, по бул. „ Васил Априлов “, „ Христо Ботев “, „ Цар Борис III Обединител “. Няма светофар, на който в пиковите часове да не се чака на дълга опашка. Всеобщото мнение е, че системата за ръководство на трафика не работи.

Експертите на „ Съюз за Пловдив “ изясняват, че „ умните “ светофари са в действителност умни, когато имат сензори, а под асфалта са вградени индукционни спирали и датчици. Те регистрират чакащите коли и изпращат сигнали до контролера на светофара за натоварването в обособените посоки. Контролерът от своя страна преценя какъв брой време да задържи зелената светлина в избрана посока. По този метод се контролира и трафикът в пиковете часове. Умният светофар освобождава придвижването и даже може да пренасочва до известна степен трафика при произшествия и поправки на пътя. Ако е зародил случай или пък има всеобщо събитие (например концерт или мач) и придвижването е затруднено, то умните светофари в радиус от няколко километра координирано ще пренасочват колите по обходни направления. Aко се натрупа огромна опашка на един от лъчите на кръстовище, светофарът мигновено може да обезпечи по-дълъг зелен сигнал.

Центърът за ръководство на трафика разчита най-вече на камерите, инсталирани на уредбата, която изпраща данните за разбор. Ако чиновниците в Центъра виждат сигнал, те могат да контролират кръстовищата в действително време. „ Какво му е умното на светофара, в случай че човешкият фактор дефинира къде да има и къде да няма тапи? Нали задачата на тази система е да провежда придвижването и да управлява трафика без човешка интервенция? “, пита още Каназирева.

Между колелото на гарата и бул. “Руски “ в посока север тапи се образуват поради изцяло неверно програмиран светофар при хотел „ Лайпциг “. Навярно въобще не е пресмятана интензивността на трафика от ул. “Любен Каравелов “, където зелената светлина би трябвало да е с най-малко два пъти по-къс период от тази по бул “Руски “.

Новият светофар на кръстовището на бул. „ Руски “ и ул. „ Преслав “ не работи и се допуска, че също ще светне без проучване на трафика.

Нов спор в трафика е основан на бул. „ Княгиня Мария Луиза “ след ремонта към Понеделник пазара и с отварянето на връзката към бул. „ Цар Борис Трети Обединител “ и Тунела юг. След ремонта на ул. „ Иван Перпелиев “ е въведено еднопосочно придвижване, което мощно затруднява водачите, идващи от ул. „ Митрополит Панарет “ и „ Стойчо Мушанов “ и желаят да минат през кръстовището на бул. „ Кн. Мария Луиза “. Това е задача невъзможна и за жителите, които живеят на ул. „ Цар Тертер “. Движението там се затруднява и от обстоятелството, че на малко разстояние има доста знаци, маркировка и две пешеходни пътеки, а новата връзка е доста мудна. Натовареният трафик в региона на поликлиниката и гимназията усилва риска от произшествия, а включването в придвижването по бул. „ Цар Борис III ” директно след спирката е риск и спънка за рейсовете.

Специалистите от „ Съюз за Пловдив “ считат, че разумното решение на казуса с връзката от бул “Княгиня Мария Луиза “ към „ Цар Борис III ” е ул. “Митрополит Панарет “ да стане еднопосочна и да се реновира до кръговото кръстовище с ул. “Стойчо Мушанов “. В уширеното си продължение по „ Цар Иван Шишман “ трафикът би трябвало да е двупосочен. Това ще донесе следните преимущества:

1. Бърза връзка и освобождение на придвижването в посока след Тунела от бул. „ Кн. Мария Луиза “.

2. По-безопасно прекосяване на пешеходци в региона на поликлиниката и гимназията.

3. Повече място за паркиране в същия регион.

4. Възобновяване на трафика по трилентовия бул. „ Кн. Мария Луиза “ в една посока, който сега не употребява потенциала си след неудачните за придвижването реконструкции.

5. Избягване на задръстването по бул. “Източен “ в посока „ Шести септември “, което се образува изключително заран от жителите на огромния регион “Тракия “.

Според специалистите тази смяна на организацията на придвижването по ул. “Митрополит Панарет “ няма да ощети никого, тъй като от Тунела - север до „ Св. Петка “ се стига по-лесно през бул. „ Цар Борис Трети Обединител “.

„ Целта на всеки инфраструктурен план е да бъдат основани условия за комфортно, бързо и безвредно придвижване. В Пловдив за асфалт и „ умни “ светофари са изхарчени милиони левове, само че няма усъвършенстване в трафика. Напротив, той става все по-тежък. Ясно е, че никой не носи отговорност нито за неудачни опити на гърба на пловдивчани, нито за изхарчените милиони “, разяснява Каназирева.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР