Община Пловдив се размина на косъм със запора на банковите

...
Община Пловдив се размина на косъм със запора на банковите
Коментари Харесай

На косъм от запор: Дръпнаха 893 131 лева от сметките на Общи...

Община Пловдив се размина на косъм със запора на банковите сметки, който щеше да бъде натрапен поради нередностите по осъществяването на Транспортния план, финансиран по Оперативна програма " Регионално развиване ", и в частност - по съставен елемент за електронното таксуване в градския превоз.

Търговско дружество Национална агенция за приходите изтегли финансовата промяна в размер 893 131 лв. от Община Пловдив. Те съставляват 5 % от утвърдените разноски по плана, който е на обща стойност близо 20 млн. лв. с Данък добавена стойност. Преди това до късно вечерта кметът Здравко Димитров е водил диалог със служебния министър на районното развиване Виолета Комитова за пролонгация, защото в края на годината се заплащат доста разноски от общинския бюджет и заплащанията по глобата съществено ще затруднят градската хазна.

Договорът за плана е подписан през 2012 година Испанска компания " Индра Системас " трябваше да вкара електронната система до 10 февруари 2016 година, само че и до през днешния ден тя не работи. " Марица " неведнъж, в продължение на пет години, писа по казуса. В началото на своя мандат Здравко Димитров и неговият отраслов заместител Тодор Чонов внесоха документите по плана в пловдивската прокуратура.

Санкцията е наложена от ръководещия орган на Министерство на регионалното развитие вследствие на инспекция, осъществена по сигнал, че парите по плана са изплатени още преди да изтече срокът по контракта, само че системата по този начин и не проработи.

В решението на Министерство на регионалното развитие се показва, че са открити нарушавания, които се отнасят до неналичието на положително финансово ръководство и компрометиране на задачите на плана. Община Пловдив опита да оспори глобата в съда, само че молбата на администрацията бе оставена без разглеждане.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР