Община Пловдив не е организирала добре изпълнението на мерките в

...
Община Пловдив не е организирала добре изпълнението на мерките в
Коментари Харесай

Пловдив има план за справяне с мръсния въздух, но не го изпълнява

Община Пловдив не е провела добре осъществяването на ограниченията в личния си " План за деяние " за възстановяване на атмосферното качество. Това е констатацията на локалната екоинспекция. През юли 2021 година месеца двете институции изгубиха дело, заведено от жителите на града за проблеми с чистотата на въздуха - общината за това, че не ползва ограничения, а РИОСВ-Пловдив, че не осъществявала нужния надзор. Тогава, че след след 17-годишно отсрочване локалната власт във втория по величина град в България ще би трябвало да почисти въздуха в период от 12 месеца.

Сега, шест месеца по-късно РИСОВ-Пловдив към този момент е работи самодейно и се кани да издаде акт на общината за пропуските при осъществяване на Плана за Действие към " Програмата за възстановяване на качеството на атмосферния въздух " за интервала 2018-2023 година

От община Пловдив отхвърлиха да разясняват акта преди формалното му връчване. Директора на РИОСВ- Пловдив инж. Ивайло Йотков пък разяснява, че " Глобата, която е възложима на този стадий, при протичане на процедурите по един естествен метод се чака да е минималната в размера от 1000-3000 лева Това е алегорично, само че задачата е да се стимулират локалните управляващи за по-решителни дейности.

Проблемите с въздуха в българските градове обаче може да стартират да излизат солено. В началото на този месец екоминистърът Борислав Сандов разгласи, че страната е застрашена от над 30 млн. лева евросанкции поради това, че фините прахови частици във въздуха не престават да надвишават нормите.
Реклама Проект чист въздух за Пловдив
Според формалните данни на локалната власт за миналите 10 години битовото отопление е един от главните източници на замърсяване - към 60% от фините прахови частици (ФПЧ) във въздуха. Затова в " Програма за възстановяване качеството на атмосферния въздух на територията на регионалния град " за интервала 2018-2023 обновлението на битовото отопление е заложено като съществена задача.

За задачата са отделени 12.85 млн. лева от общия бюджет на програмата, който е 13.86 млн. лева Според общината това е развой, " за който е нужно взаимоотношение с жителите и тяхната разпоредителност и желателност да вземат присъединяване в обмена ".

По всичко проличава, че пловдивчани не демонстрират такава разпоредителност. Само 2096 души са изявили предпочитание за присъединяване в плана. Според самата община една от главните аргументи за нежеланието на жителите да вземат присъединяване в плана е несигурността дали биха могли да си разрешат сметката за отопление с новите уреди. Допълнителни финансови тласъци не се чака да има за фамилиите, които създадат промяната, съгласно допитване към общината. Като помощ ще се явява единствено закупуването на уредите и тяхната апаратура.
Към този миг локалната власт възнамерява да закупи 6098 отоплителни уреда. Над половината от тях ще са климатици. Реклама Какви уреди ще купи общината 3698 климатици 1213 пелети и радиатори 181 устройства за битово отопление на природен газ 1006 радиатори
По плана " Чист въздух за Пловдив " има и още две публични поръчки. Едната е за осъществяването на първата половина на самия план - информирането на жителите и събирането на информация, както и за стратегическата разработка на втората част от плана, с краен период от 31.12.2023. Това възлиза на 650 400 лева Втората социална поръчка към плана е за създаване на зони с ниски излъчвания на територията на община Пловдив против 150 хиляди лева

От община Пловдив изясняват, че на този стадий обновяването на отоплителни уреди е налично единствено за жителите, само че не потвърдиха дали има проекти за различен план, който да обгръща потребностите на администрацията.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Данъци и обезпечаване 2 Строителство и парцели 3 Градове 1 Данъци и обезпечаване 2 Свят 3 Пазари 1 Данъци и обезпечаване 2 Свят Реклама
Във връзка с разрастващата се индустриална зона и бизнеси на територията на Пловдив представителите на локалната власт настояват, че " (...) замърсяването от индустриални действия на територията на общината е надменно малко и се дефинира като нищожно спрямо височината, гъстотата и броя на персоналните уреди употребявани за отопление от популацията през зимата. " От общината твърдят, че в по-голямата си част предприятията употребяват екологични и чисти горива.
Какво е свършила община през последните 3 години
Справката за " Изпълнение на проект за деяние към стратегия за възстановяване на качеството на атмосферния въздух на територията на общината " към 30 декември 2021 година, направена от РИОСВ-Пловдив сочи, че има 12 неизпълнени ангажимента; 17 отчасти или в развой на осъществяване и единствено 2 изпълнени такива, които са:

Недопускане на систематични превишения на нормите за възможни излъчвания. Недопускане на потреблението на пясък и други твърди минерални вещества при зимното поддържане на уличната мрежа.

Поетият ангажимент за промяна отоплителните уреди към момента не е изпълнен. Според уеб страницата на община Пловдив договорите с искащите за обмяната е трябвало да бъдат подписани на 1.12.2021. Общината не е подхванала и дейности, с които да подтиква потреблението на електрически автомобили или най-малко на по-чисти горива за колите на вътрешно горене.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама
Би следвало градският превоз да е главен образец за подражателство в тази тенденция. За момента обаче рейсове в приложимост има от клас Евро 1, 2 и 3. Това е доста под минималното условие за стандарт от Евро 4 за чист въздух в Европа.

" Последните няколко години, поради комплекса от действия и старания на общината се следи трайна наклонност на годишно понижаване на записаните приблизително денонощни превишения и средногодишните концентрации, видно от годишните отчети на Изпълнителна агенция по околна среда към Министерство на околната среда и водите ", споделят от общината и твърдят, че са въведени в ход процедури " за актуализация на стратегически проекти с ограничения, в това число процедура по въвеждане зони с ниски излъчвания, надзор на активност с излъчвания, смяна на локално законодателство и други, които въздействат върху резултата от сложен метод по тематиката. "

" Усилията ще продължат и за напред, като главен мотор на тази активност е точно активността и ангажираността на неправителствени организации, сдружения, клубове, препоръки и други ", се споделя още в мнението. Според самата община резултатът от тези ограничения и взаимоотношения не би бил изтъкнат в късия интервал очакван от 12-те месеца посочени от Върховен касационен съд за тяхното осъществяване.
В подпомагане с жителите
На 3 декември 2021, с присъединяване на община Пловдив бе основан Обществен съвет за възстановяване качеството на въздуха. Като негов представител в общината ще бъде зам. кмета по екология Анести Тимчев. Обществения съвет изиска Общината да ускори контрола по наредбите и законите, които регламентират опазването на околната среда. Също по този начин кметът Здравко Димитров одобри предлагането на Невена Цветкова от Сдружение " Заедно за дърветата ", за основаване на отдел " Зелена система ". Такъв отдел досега липсва на територията на Пловдив и това е една положителна стъпка за по-чист въздух в града.

През септември 2021 бе основан и цивилен комитет, целящ да спомага и следи за осъществяване на решението на Върховния касационен съд по делото за въздуха в Пловдив.

Един от учредителите на този комитет е юрист Михаил Екимджиев. През 2011 година той дружно с други известни пловдивски юристи, както и над 100 други жители, заведоха против община Пловдив първия групов иск в България по тематиката за качеството на въздуха. Ищците нямат имуществена рекламация - те не желаят компенсации и санкции за общината, а просто упорстват локалната власт да се погрижи за здравето на жителите на града. Именно с тази мотивация е образуван и гражданският комитет. В него с изключение на Екимджиев вземат участие инженер Любозар Фратев, антропологът професор Мария Шнитер, сдруженията " Бъди деен " и и проектант Петкана Бакалова. С учредяването си гражданският комитет насочи 25 рекомендации за дейности, които локалната власт реалистично може да извърши.

От общината настояват, че към този момент извършват една огромна част от предложенията. В отговор до " Капитал " се споделя, че общинските управляващи се стремят " да подобрят успеваемостта на осъществяването на въпросните оферти. Става въпрос за действия, свързани с надзор на източници на излъчвания, бистрота и осведоменост на популацията, поддържане на непорочност и др ".
Проблем с огромни финансови последици
В свое парламентарно изявление от 7 януари 2022 година вицепремиера и министър на околната среда и водите Борислав Сандов разгласи, че от страна на Европейската комисия против България има " 16 наказателни процедури ". Една от тях е точно за наднормените равнища на фини прахови частици. Тази процедура е в правосъдна фаза. Очаква се тя да докара до съществени санкции за България.

" За наднормените равнища с ФПЧ няма по какъв начин да чакаме друго решение с изключение на неоправдателно. То ще бъде първо в подобен порядък. По 3156 евро дневно от 2017 година до в този момент, моментът в които се произнесат по второто дело. Което е 11 млн. лв.. 28 386 евро дневно след решението до прекратяване на казуса. Което значи 20 млн. лв. на година, до момента в който не преустановим казуса с наднормените равнища на ФПЧ във въздуха ", сподели Сандов.

В този подтекст въпросът за чистотата на въздуха във втория по величина град в страната е от национална значителност. Големи общини като Пловдив, а и София, която неотдавна също загуби дело против своите жители за чистия въздух, следва да бъдат образец за сполучливо справяне с екологичните проблеми. Те би трябвало да демонстрират пътя за преодоляване на създалата се обстановка с бърз и съдбоносен ритъм.

На този стадий обаче дейностите на пловдивските институциите са към момента бавни и незадоволителни. Има положителни намерения- основаването на Обществен съвет за възстановяване качеството на въздуха и проекта за основаване на звено " Зелена Система ". Това са начинания, които целят да приобщават дейни жители към решение на казуса и търсене на нова експертиза отвън общинската.

Таймингът и скоростта на тяхното осъществяване, както и активността на общината по Проекта за чист въздух оставят чувството не за самодейно справяне с казуса, а за опит да се регистрира някаква активност. Междувременно следствията от замърсяването на въздуха заплащат жителите - една растяща сметка от 20 млн. лева на година, както и здравосоловни вреди.

По тематиката работи и Веселин Нанов
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Тема Климат
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР