Община Пловдив настоява правителството да отпусне средства за почистване коритото

...
Община Пловдив настоява правителството да отпусне средства за почистване коритото
Коментари Харесай

Кметът на Пловдив поиска пари от държавата за почистване на река Марица

Община Пловдив упорства държавното управление да отпусне средства за разчистване коритото на р. Марица. Това е станало с писмо на кмета на града Здравко Димитров до премиера Стефан Янев, оповестиха от пресцентъра на общината.

Искането е за финансиране на неотложните действия преди пролетното прииждане. В писмото си до премиера кметът осведоми Министерския съвет /МС/, че съществуването на израсналата и вкоренена растителност в коритото на реката понижава проводимостта й и основава предпоставки за висока вълна.

" Това положение е голяма опасност за Пловдив и последващите го територии към реката и води до действителни рискове от трансгранична екологична злополука, поради близостта на реката до сметището в с. Цалапица ", се показва в писмото на кмета. Той упорства за даване на финансова помощ за незабавното унищожаване на растителността, което е първи стадий от цялостното трайно разчистване на коритото на реката и подобряването на проводимостта, което е на обща стойност 16 668 000 лв.. Проведени са диалози и с представители на Междуведомствена комисия за възобновяване и подкрепяне към Министерски съвет.

" Имаме направено техническото задание, което е в съгласие с Регионална инспекция за опазване на околната среда, в това число за опазване на зоните, които попадат в " Натура 2000 ", разяснява Здравко Димитров. Той добавя, че Общинско дружество " Градини и паркове " всекидневно почистват крайбрежията, само че не е по силите им да се оправят с избуялата растителност, тъй като за сходна огромна задача са нужни профилирана техника, финанси и потенциал.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР