Община Пловдив и Енергийна Агенция – Пловдив разработват концепция за

...
Община Пловдив и Енергийна Агенция – Пловдив разработват концепция за
Коментари Харесай

Концепция за нискоемисионна зона за битовото отопление

Община Пловдив и Енергийна Агенция – Пловдив създават идея за нискоемисионна зона в града, която да обгръща замърсяването на въздуха и парниковите излъчвания от битовото отопление. Създаването на такива зони в европейските градове е обвързано с задачите за чист въздух и декарбонизация до 2050 година на Европейска комисия.

Към момента уговорките на българските градове за чист въздух са за постигане до средногодишни равнища на ФПЧ10 до 30 µg/м3 и неповече от 35 превишения на средноденонощната норма от 50 µg/м3. По отношение на парниковите излъчвания, намаляването им до 2030 година би трябвало да е с 40%, а до 2050 – с 55%. В множеството случаи, тези стойности не могат да бъдат спазени с обичайни ограничения.

Община Пловдив към този момент одобри методика за въвеждане на зони с ниски излъчвания, която се състои от разбор на нормативните условия за въвеждане на зоните, както и прогнози за превишения на замърсителите и ограниченията, които да се приложат.

Съвместната работа с Енергийна Агенция – Пловдив ще дефинира действителен градски сектор, в който да се осъществя нискоемисионната зона. Идеята е да се обособи зона със смесено прилагане и посредством действителни данни и статистика за енергийното ползване да се вкарат ограничения за понижаване на фините прахови частици и въглеродния диоксид. Ще се обърне внимание и на силата от възобновими енергийни източници като най-чист и екологичен способ за произвеждане на сила.

За основаване на зоната ще бъдат насърчени спомагателни ограничения за възобновяване на общинските и жилищните здания, както и подмяна на потреблението на изкопаеми горива за отопление. Предвижда се и потреблението на датчици за следене на замърсяването с фини прахови частици посредством включване на жителите и учениците. Ще бъдат извършени акции за промотиране и разпространение на ограниченията измежду популацията.

Координиран от Енергийна Агенция – Пловдив, планът за нискоемисионна зона се създава по план ClimAct CEE на Европейската самодейност за климата (EUKI) дружно с градове от Хърватска, Румъния и Германия. Проектът се съфинансира от Европейската самодейност за климата (EUKI) на Немското Федерално Министерство на Икономиката и Климата (BMWK).
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР