Община Мездра се отзова на призива на инициативния комитет, изградил

...
Община Мездра се отзова на призива на инициативния комитет, изградил
Коментари Харесай

Мездра се включва в инициатива в памет на загиналите в Добричката епопея през 1916 година

Община Мездра се отзова на апела на инициативния комитет, построил мемориал на починалите край Добрич през 1916 година от Шеста пехотна бдинска дивизия да вгради капсула с пръст от родните места на починалите войни.
Боят при Добрич /известен в българската литература като Добричката епопея/ от 5 до 7 септември 1916 година е стълкновение от Първата международна война. В защитата на Добрич е включена 6-та Бдинска дивизия, част от която са 35-и пехотен Врачански и 36-и пехотен Козлодуйски полка, формирани от бойци от нашия край. Там е мястото, където в едни ден са избити най-вече врачани.
На 8 септември 1916 година, добричките жители устройват траурно шествие до военното гробище, където са положени тленните остатъци на починалите предния ден офицери. Обикновените бойци и подофицери от тези полкове са заровени в всеобщи гробове. Освободеното признателно население назовава две свои села Козлодуйци и Врачанци в памет на починалите бойци от Железния Врачански полк.
Край Козлодуйци през 2017 година е построен Мемориал на починалите от Шеста пехотна бдинска дивизия, с помощта на инициативния комитет и доста донори. Тази година по концепция на комитета ще бъде вградена капсула с пръст от родните места на починалите герои. Община Мездра се включи в апела и изпрати възпоменателен адрес и пръст от 16 обитаеми места, родом от които са починалите 44-ма наши съграждани.
В адреса от кмета на Мездра инж. Генади Събков написа: „ Дълг на поколенията е да пазят и предават паметта за починалите за свободата и целостта на Отечеството. Оценявам значимостта на построения край с. Козлодуйци мемориал на починалите от Шеста пехотна бдинска дивизия в епическите боеве при защитата на Добрич през септември 1916 година Историческата и родова памет на донорите – патриоти, с чиято помощ мемориалът е повдигнат, е похвална. Гордост за нас е подвигът на 35-ти Врачански полк /Железният полк/ в Добричката епопея. Мястото, където са починали най-вече врачани в един ден. Бойците от Железният полк дружно с 36-ти пехотен Козлодуйски полк изковават с подвига и кръвта си успеха над мощния зложелател. Войните заграждат безусловно с телата си пътя на неведнъж превъзхождащите ги сили към Добрич. В окопите героичен умират 44 храбри синове от мездренския край.
За нас е чест с капсулите с пръст от родните места на бойците да пренесем в земята на Добруджа парченце от своята историческа и родова памет, към която да се завръщаме и от която да черпим сили.
Поклон пред свидните жертви! “
Мемориалът е построен от врачански варовик с финансовото спомоществователство на донора от Мездра Тони Йорданов – секретар на „ Инициативен комитет за създаване на мемориал край село Козлодуйци “ и с финансовата поддръжка на община Добрич. Автор на архитектурно-художествения план е Владимир Петров, урбанист от Пловдив. Художественото осъществяване е дело на скулптурите Александър Хайтов и Христо Илиев.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР