Община Карлово се бори с ужасяващи последици от големи наводнения,

...
Община Карлово се бори с ужасяващи последици от големи наводнения,
Коментари Харесай

Константин Дичев пред Lupa.bg: Трагедията в Карловско е цената, която плащаме за безразборната сеч

Община Карлово се бори с ужасяващи последствия от огромни наводнения, които оставиха стотици хора без дом. Положението в региона е трагично, а вредите са за над 60 милиона лв.. Има ли отговорни и къде да се търси повода за големите вреди?

Още първоначално специалисти споделиха, че непочистени реки и всеобщо нелегално изсичане на дървета, са главните виновници за тежките последствия. 

" Безконтролното изсичане на гори въздейства върху микроклимата на региона. От години всеобщото нелегално изсичане е огромен проблем в страната, само че вместо да се вземат ограничения, то продължава с цялостна мощ ", сподели пред Lupa.bg Константин Дичев от " Зелени Балкани ".

" Отдавна не сме имали чак такива жестоки последствия единствено от дъжд. Незаконното и неконтролируемо изсичане на гори е едно духовно закононарушение и в този момент ние плащаме цената. Точно в този регион на Карлово преди години се вършеха големи погроми, сечеше се на пакост, крадеше се дървесина. Няма за какво да се чудим, че тези дейности имат последствия. Но не е единствено Карлово, доста общини имат този проблем ", сподели още Дичев.

По думите му кметовете по места са наясно с този проблем, само че не взимат ограничения, тъй като не им се занимава.

От доста време горите са държавна политика и са като феотдално ръководство. Управляват ги избрани хора. Даже сме имали сигнали от горски, които желаят да вземат ограничения против това безумство. Който обаче е дръзнал да се разгласи срещу сечта, му е показвано къде му е мястото, сподели още екологът.

Той е безапелационен, че противозаконна сеч има на доста места в страната и такива проблеми с наводнения и тежки последствия, занапред ще имаме.

Колко рискова може да бъде безконтролната сеч?

Със скъпите горива и електрическа енергия страната предизвиква отоплението с дърва. От това завоюваха стотици дърводобивни частни компании, които организираха и организират всеобщи голи сечи в горските масиви. Изсичането на горите води до екологична злополука.

Освен, че дърветата са натурален филтър на въздуха, всеобщите сечи водят до нарушение на равновесието в природата чрез голям брой вторични резултати – ерозия, свлачища, " отмиване " на повърхностния почвен пласт, пресушаване, засоляване и така нататък

В горите се гнездят множеството от насекомоядните и хищни птици, които се хранят в прилежащите обработваеми площи. Унищожаването на тяхната гнездова база ще усили риска от всеобщо размножаване на гризачи и инсекти. Това пък ще принуди земеделските производители да употребяват химикали, с цел да защищават реколтата си, а това е скъпо и рисково.

Най-запазените гори са включени в предпазените територии и зони, само че законите се престъпват всеки ден. Изсичането на крайречните гори, които укрепват речния бряг е една от главните аргументи за наводнения при повишение равнището на реките.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР