Община Карлово подготвя проектно предложение за вилата на Евлоги Георгиев,

...
Община Карлово подготвя проектно предложение за вилата на Евлоги Георгиев,
Коментари Харесай

Община Карлово пише европейски проект за вилата на Евлоги Ге...

Община Карлово приготвя планово предложение за вилата на Евлоги Георгиев, която дружно с фабриката образуват промишлено-архитектурен комплекс - монумент на културата от локално значение. Преди броени дни, на 16 юли, кметът на общината доктор Емил Кабаиванов внесе докладна бележка в Общинския съвет, с която желае локалният парламент да даде единодушие за кандидатстване с планово предложение „ Реставрация и акомодация на вилата на Евлоги Георгиев в град Карлово “. То ще бъде импортирано в Оперативна стратегия „ Региони в напредък 2014 – 2020 година “ по Приоритетна ос 1 „ Устойчиво и интегрирано градско развиване “.

Проектното предложение се приготвя откакто кметът внесе нужните документи пред Националния институт за недвижимо културно завещание /НИНКН/ за вилата на Евлоги Георгиев и за някогашната текстилна фабрика, които дружно да придобият статут на монумент на културата от национално значение.

През 2014 година общината изготви абстрактен план за консервация и акомодация на вилата на Евлоги Георгиев в Карлово – единственото му подаяние, останало общинска благосъстоятелност. Проектът, скицата и визата за планиране са съгласувани с НИНКН. Норвежката стратегия утвърди тогава планът за реституция на вилата като авариен, заради липса на задоволително средства в своя фонд, припомниха от администрацията.

В края на 2018 година общината стартира спешно избавяне на вилата със средства от бюджета. Те обаче не са задоволителни за цялостното възобновяване на постройката.

В началото на март 2019 година Националният предприемчив комитет, основан за честване 200 години от рождението на Евлоги Георгиев и 195 години от рождението на Христо Георгиев, стартира дарителска акция, подкрепена от вицепрезидента Илияна Йотова и държавни институции, за да бъде възобновена и реставрирана вилата на Евлоги Георгиев.

Сградата е съвсем 130-годишна. През 50-те години на ХХ век е употребена за детски лагер, а през 70-те и 80-те там са обособени административни канцеларии. Оставена по-късно без жители, в идващите години тя бързо стартира да се разрушава.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР