Община Гълъбо възобновява плановете си за горене на отпадъци с

...
Община Гълъбо възобновява плановете си за горене на отпадъци с
Коментари Харесай

Природозащитници скочиха срещу проект за инсинератор за отпадъци в Гълъбово

Община Гълъбо възобновява проектите си за горене на боклуци с нов план за инсинератор с мощ 80 MW, сигнализират от " Грийнпийс " - България. Природозащитниците прецизират, че това е близо половината от мощността на Топлоелектрическа централа " Брикел ". Според тях процедурата е задействана посредством явни нарушавания. Информацията за същинските планове на вложителя пък се прикривала. " Градът, печално прочут с мръсния си въздух, рискува да продължи порочната си взаимозависимост от замърсяващи промишлености ", разясняват от " Грийнпийс " - България.

Природозащитната организация напомня историята на горенето на боклуци в Гълъбово. През 2018 година Топлоелектрическа централа " Брикел " получава позволение да гори пробно боклуци, които обаче били с неразбираемо наличие. Природозащитниците акцентират, че това се случило скрито, единствено с подписа на зам.-министър на околната среда и водите. През 2019 година в медиите изтича информация и за съглашение сред централата и общината, което разкрива проекти за изгаряне на 500 000 т боклуци годишно с интензивно подпомагане от локалната власт за обезпечаването на сметта. По-късно топлоцентралата, свързвана с предприемача Христо Ковачки, е в центъра на абсурда с внасянето и изгарянето на боклуци от Италия.

През 2020 година над 300 жители от Гълъбово, Стара Загора и района подават мнения с гледище централата да спре използването на това гориво в остарелите си съоръжения. В няколко следващи дни се организират и мирни против замърсяването на въздуха. В резултат от това топлоцентралата публично се отхвърля от горенето на боклуци.
 Поредно замърсяване на въздуха в Гълъбово от Топлоелектрическа централа
Поредно замърсяване на въздуха в Гълъбово от Топлоелектрическа централа " Брикел "

Регионална инспекция за опазване на околната среда - Стара Загора подхваща незабавни ограничения

" На този декор не е изненада, че новите проекти за инсинератор в Гълъбово са обгърнати в мистериозност и скрити зад заслон от административни хватки ", акцентират от " Грийнпийс " - България и прибавят, че на свое съвещание в края на януари 2024 година Общинският съвет в Гълъбово дава авансово единодушие за смяна на предназначението на аграрни земи за създаване на обект: " Топлоелектрическа централа (ТЕЦ), ползваща сертифицирано гориво от твърди битови боклуци (RDF) ".

Природозащитниците показват, че това обаче се премълчава, когато община Гълъбово насочва искане за смяна на предназначението на парцелите от " необработваеми земи " и " ниви " в " чисто индустриална " зона. По думите им планът за инсинератора въобще не се загатва в настояването за обмисляне на нуждата от осъществяване на екологична оценка на смяната на предназначението, импортирано в Регионалната ревизия по околната среда и водите (РИОСВ) в Стара Загора. От " Грийнпийс " - България означават, че теренът попада в предпазена зона по директивата за местообитанията на Натура 2000 - " Река Овчарица ", а също по този начин е в непосредствена непосредственост до две други предпазени зони - " Язовир Розов бунар " и " Река Сазлийка ", както и до самата река и до село Любеново.

От природозащитната организация показват, че в решението на Общинския съвет не е коментирано какво ще се случи със здравето на локалните поданици , в случай че към към този момент нечистия въздух в Гълъбово се добави още един източник на замърсяване. В настояването погрешно било посочено, че наоколо до парцелите, предмет на смяната на статута, " не се правят индустриални действия, чийто темперамент да води до замърсяване на въздуха в региона ".
 За замърсяване от Топлоелектрическа централа
За замърсяване от Топлоелектрическа централа " Брикел " в Гълъбово алармира жител

Той оповестява за 27 превишения на нормите за серен диоксид от началото годината

Природозащитниците допълват, че на Регионална инспекция за опазване на околната среда е известно, че в региона оперират четири въглищни централи, чиято активност способства за замърсяването на въздуха в Гълъбово. Въпреки това екоинспекцията решила, че не е належащо правенето на Оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС). Те акцентират, че по закона наложително се подлагат на екологична оценка промени в предназначението на земи, които попадат в предпазени зони, а решението на Регионална инспекция за опазване на околната среда в тази ситуация опонира на нормативната уредба .

По тази причина " Грийнпийс " - България и екологично съдружие " За Земята " оспорват решението на екоинспекцията в съда . Жалби против него са подадени и от Асоциацията на парковете в България с ръководител Тома Белев и двама жители - Стефан Николов и Петко Ковачев. Техните лица след това се появили на билборд в Гълъбово с надпис " екорекетьори ". От природозащитната организация акцентират, че упражняването на цивилен права по законово открит ред при никакви условия не може да бъде определяно като рекет. От " Грийнпийс " - България прибавят, че административните органи имат задължението да съблюдават законите и дължат на обществеността бистрота и информация за свои дейности с капацитет да обиден хиляди жители.

" Изгарянето на боклуци се показва като " елементарно и зелено решение ". В реалност изгарянето не взема решение нито проблемите с отпадъците, нито проблемите с мръсния въздух . Напротив, основава редица здравни и екологични опасности - от съхранението на суровината с неразбираемо наличие, през отделянето на разнородни замърсители на въздуха при горенето, до съхраняването на отпадната пепел, която може да бъде токсична ", безапелационни са природозащитниците.

Те показват още, че п роект за сходен инсинератор в София е дефинитивно спрян през 2023 година Според правосъдното решение липсвал наложителният най-малко информация за отнасяне на рисковите боклуци, които се генерират под формата на пепел след изгарянето. Имало и опасности от повреди, прахосване на рисковия боклук и влияние върху здравето на хората в региона.
 Топлоелектрическа централа Брикел продължава да замърсява въздуха в Гълъбово
Топлоелектрическа централа Брикел продължава да замърсява въздуха в Гълъбово

Изпускането на непречистени газове и неорганизираните излъчвания от прахуляк от цялата постройка се е трансформирало в норма

Според " Гийнпийс " - България инсталациите за изгаряне на боклуци основават повече проблеми, в сравнение с вземат решение , блокират политиките за попречване на отпадъците и стопират развиването на общинските системи за повече преработване и компостиране, тъй като основават потребност от повече боклуци, които да се изгарят.

" Противно на гръмките обещания, инсинераторите не основават доста работни места. Например, в плана за софийската апаратура с потенциал 180 000 тона годишно щяха да работят единствено 30 души. Омагьосан кръг е и решението какво ще се гори - сигурно община Гълъбово не генерира боклуци, задоволителни за апаратура с 80 MW мощ ", разясняват природозащитниците. Според тях това значи, че ще има потребност от боклук от други общини и даже други страни. " Такъв е казусът с - Вълка да изгаря над 400 000 т боклуци край град Павликени - транспортирайки десетки камиони с отпадъци от цялата страна в една точка всеки ден. Над 20 000 жители от региона се подписаха срещу плана, тъй като желаят да запазят плодородната си земя чиста, сега се водят каузи ", декларират от " Гийнпийс " - България.

Природозащитната организация пита какво следва за Гълъбово и акцентира, че локалните поданици имат правото да знаят и да задават въпроси. " Заслужават и все в миналото да поемат глътка въздух умерено ", приключват природозащитниците.
 АКФ с още данни за Вълка в Павликени в очакване на правосъдното решение
АКФ с още данни за Вълка в Павликени в очакване на правосъдното решение

Разкриват детайлности по проблема с инсинератора във кино лентата " Вълкът на Върбовка ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР