Община Бургас стартира акция за събиране на интересни обекти, свързани

...
Община Бургас стартира акция за събиране на интересни обекти, свързани
Коментари Харесай

Бургас стартира акция за събиране на битови рибарски предмети

Община Бургас започва акция за събиране на забавни обекти, свързани с рибарския обичай. Така всеки, който желае и може, ще способства за оформлението на новия културно-туристически комплекс „ Ченгене скеле “. Повече за него можете да прочетете тук:

 

 

След като напълно скоро приключи строителството, пространството ще би трябвало да бъде изпълнено със наличие, мемоари и страсти, които да свържат локалната общественост с гостите на едноименното рибарско населено място.

Търсят се всевъзможни неща: дървени риболовен лодки, котви, гребла, мрежи, буйове, рупори, пояси, камбани, платна, карти, дребни риболовен такъми, макети и модели, фотографии и документи, навигационни и информационни уреди, непотребно или остаряло риболовно съоръжение, принадлежности, подемници, съдове, кошове, каси, възли, сигнални системи, находки от морското дъно, изхвърлени от морето предмети и други

Находките ще бъдат аранжирани в три експозиционни къщички и външните пространства на новия етнографски комплекс край Ченгене скеле от известния бургаски художник и сценограф Венелин Шурелов. Той е създател на интерактивните съоръжения в музея на остров Света Анастасия, емблематичната арт апаратура „ Един човек “ в центъра на София и на доста други знакови произведения.

Първата къщичката е наречена „ Pontus Euxinus “. Тя носи античното название на Черно море и има за цел да вкара посетителите, запознавайки ги с особеностите на местоположението, историята и археологията на черноморския басейн, история на пораждане и развиване на рибарското населено място, флора, фауна и настоящи проблеми, свързани с екологията. Втората – „ Занаяти “ – демонстрира за какво рибарството е общ брой от голям брой практични умения: лодкарство, мрежарство, ветроходство, навигация, гмуркане, кулинария.

Третата носи името „ Свят от предмети “, защото една от присъщите особености на рибарското населено място, която впечатлява посетителите и оставя дълготраен образен спомен у тях, е разнородният веществен свят. Колекцията от материали, обекти, движимости с всякакъв генезис и предопределение акцентират чудатия темперамент на обединение сред визията за съкровища и вехтории. Тя показва жителите като цветен общ брой от характерности, пъстър портрет на хора с несравним жанр на живот.

За да се включите в самодейността и да получите спомагателна информация, свържете се с общинско дружество „ Туризъм “ - тел: 0882 004 124, или да пишете до Go to Burgas в обществените мрежи. 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР