Община Бургас ще изгражда лодкостоянка за нуждите на рибарите от

...
Община Бургас ще изгражда лодкостоянка за нуждите на рибарите от
Коментари Харесай

Зам.-министър Бурджев подписа дoговори за финансиране на проекти по Програмата за морско дело и рибарство 2014 – 2020 г.

Община Бургас ще построява лодкостоянка за потребностите на риболовците от дребномащабния крайбрежен лов на риба със средства по Програмата за морско дело и риболовство 2014 – 2020 година

Заместник-министърът на земеделието Стефан Бурджев подписа контракти за финансиране на планове по Програмата за морско дело и риболовство 2014 – 2020 година с общините Бургас и Поморие.

С община Бургас, Управляващият орган на Програмата за морско дело и риболовство 2014 – 2020 година подписа контракт за даване на безплатна финансова помощ в размер на 799 952.05 лева за създаване на лодкостоянка, ситуирана в кв. „ Сарафово “. Проектното предложение е утвърдено по размер 1.8. „ Рибарски пристанища, кейове за разтоварване, рибни тържища и лодкостоянки ”, бранш „ Инвестиции ориентирани към създаване и/или рационализация на лодкостоянки “.

С построяването на лодкостоянката в кв. „ Сарафово “ ще се обезпечи сезонно скривалище на дребни риболовен лодки. Инвестицията ще извършва и екологична роля като защитно брегоукрепително оборудване, осигуряващо възстановяване положението на морската линия.

Капацитетът на оборудването включва обезпечаването тук-там за общо 20 лодки с дължина до 12 м. Лодкостоянката ще е оборудвана с отвесен пристан на две равнища. Инвестицията планува и оборудване, осигуряващо стартирането на вода на плавателните съдове, тяхното изваждане на сушата, както и предпазване или за осъществяване на ремонтни действия с авторемаркета. В зоните за швартоване на лодките са планувани колонки за електрозахранване и водоснабдяване за потребностите на риболовците. Ще бъде инсталирана котвена система. С реализацията на плана ще се подобрят сигурността и изискванията на труд на риболовците от региона и изключително на тези от дребномащабния крайбрежен лов на риба. Срокът за осъществяване на плана е 30 ноември 2023 година

С община Поморие бе подписан контракт за даване на безплатна финансова помощ с община Поморие на стойност 390 472,20 лв..

Бенефициентът ще извърши изцяло възобновяване на крайбрежната алея „ П. К. Яворов “ със период на осъществяване на строително-монтажните работи до края на 2023 година. Финансирането на плануваните действия се реализира в границите на мярка 4 „ Инвестиции в качеството на живот и привлекателността на рибарския регион “ от Стратегия за Водено от общностите за локално развиване (ВОМР) на Местна инициативна рибарска група (МИРГ) Поморие.

Проектът планува цялостна рехабилитация на пространството посредством замяна на мощно настилката и на старите осветителни тела. С осъществяване ще бъдат обособени места за разходка и въздържан отдих с обща повърхност от 4 260 кв. м.

С обновяването на настилката и прилежащи уреди ще се увеличи привлекателността на крайбрежната зона в черноморския курорт. Реабилитираната алея ще способства също за функционалното потребление на морското и културно завещание на територията на МИРГ Поморие. Разнообразните културни действия, които ще се организират на алеята след осъществяването на плановите действия, ще усъвършенства диверсификацията на локалната стопанска система и ще подчертае локалната еднаквост.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР