Община Асеновград получи, като дарение, частта от Караалановото училище (първото

...
Община Асеновград получи, като дарение, частта от Караалановото училище (първото
Коментари Харесай

Частният дял от Караалановото училище бе дарен на община Асеновград

Община Асеновград получи, като подаяние, частта от Караалановото учебно заведение (първото класно учебно заведение в града), която беше и частна благосъстоятелност. Собствениците подариха своите 2/36 идеални елементи от парцела.
 
До момента една от главните пречки за осъществяване ремонт на постройката, която е архитектурен монумент от локално значение, беше съсобствеността с частни лица. Друга причина за отсрочване стартирането на ремонтно-възстановителните действия беше неналичието на искащи компании реализатори.
 
Два пъти беше стартирана процедура по Закона за публичните поръчки (ЗОП), само че не се яви нито един претендент. След като към този момент община Асеновград е едноличен притежател на парцела, следва да се актуализира количествено-стойностната сметка (КСС).
 
Следващата стъпка е да се заложат средства в общинския бюджет за 2023 година за подсилване на постройката и ремонт на покрива.
 
Единственото изискване, при подписване на контракта за подаяние, е ремонтните действия да бъдат осъществени в границите на идващите 4 години. В случай, че то не бъде изпълнено, делът от 2/36 идеални елементи още веднъж се връща на частните притежатели.
 
Кметът на общината доктор Христо Грудев благодари персонално на фамилията донори, които пожелаха да останат анонимни.
 
Градоначалникът им връчи удостоверение за подаяние, в което насочи своето обръщение към тях: " Съхраняването на културните монументи и историческото ни завещание е изконно обвързване и право на българския народ. Проявеният, от Ваша страна, жест е индикативен за полезностите и достолепието, които притежавате. Постъпката Ви е въплъщение на добротата, знак на вярата в по-светлото бъдеще, образец за подрастващите генерации ".
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР