Община Асеновград отново доказва, че работи отлично при съвместни инициативи

...
Община Асеновград отново доказва, че работи отлично при съвместни инициативи
Коментари Харесай

Доброволци създават парк Гората на живота в Асеновград

Община Асеновград още веднъж потвърждава, че работи чудесно при взаимни начинания и планове с жителите. В деловодството на общинската администрация е постъпило планово предложение от предприемчив комитет за основаване, облагородяване и поддържане на парково пространство под надпис. Мястото, на което се планува да бъде изпълнен планът, е зелената повърхност в непосредствена непосредственост до Спортна зала " Асеновец " в града. Подобна самодейност със засаждане на растителност на същото пространство се организира преди няколко години, само че посадените дървета починаха. Идеята породи от другари на 18-годишният Георги от Асеновград, който умря след нанесен му тежък побой пред дискотека в Пловдив.

Инициативната гражданска организация има за цел да се сътвори нов крайречен градски парк " Гората на живота ". Според идейния план, от югозападната част на постройката на спортната зала към обслужващата улица се планува построяването на автомобилната връзка към парковата част. Предвидено е основаване на алеи за смесено прекосяване на пешеходци и велосипедисти. Замислено е озеленяване и основаване на зони за ролери, скейтборд и велосипедни " рампи за скокове ". Планира се засаждане на широколистни дървета в комбиниране с цъфтящи шубраци и други. Ще има и информативен център, разположен на основния вход на парка, както и две преместваеми постройки за обезпечаване защитата на парковото пространство и ограничение на автомобилния достъп с преграда. По план е планувано слагането на перголи, беседки, пейки, кошчета за боклуци, парково осветяване, тоалетна и поливна система.
 Теренът край бл.16 в к-с „ Славейков “ в Бургас се трансформира в прекрасен дребен парк с детска и спортна зона Теренът край бл.16 в к-с „ Славейков “ в Бургас се трансформира в прекрасен дребен парк с детска и спортна зона
Теренът край бл.16 в к-с „ Славейков “ се трансформира в прекрасен дребен парк. Старите дървета са непокътнати, а под тях бяха построена...

Проектното предложение бе разисквано и гласувано от Общински съвет – Асеновград на юнското постоянно съвещание. Инициатива е частна и ще бъде осъществена напълно със средства на доброволците. Община Асеновград ще спомага с техническа и организационна активност. „ Този парк се прави на общинска земя и всичко, което ще бъде построено там, ще остане хората. Към момента стотици са декларирали предпочитание да вземат участие и финансово, и с труд за основаването на този парк. До момента сме обезпечили 50% от финансирането , което е належащо за построяването на цялата инфраструктура на парковото пространство. Предполагам, че когато бъде утвърдена и разпространявана тази самодейност, още повече хора ще изявят предпочитание да спомагат и ще се включат “, показа от трибуната на локалния парламент Сотир Кукувейков – татко на умрелия Георги.

Заместник-кметът по строителството инженер Стоян Димитров изясни, че с цел да бъде изпълнен планът, следва първо да се получи предварителното единодушие на общинските съветници. Веднага по-късно, основателят ще внесе цялостната планова документи, която ще бъде прегледана от Експертен съвет по устройство на територията (ЕСУТ). Ако планът бъде утвърден, следва да се организира публично разискване измежду поданството. „ Община Асеновград поддържа тази частна самодейност и ще спомага за реализирането й. Собствеността на парка ще си остане общинска, а използването на парковото пространство ще остане общодостъпно. Подобно решение бе взето от Общинския съвет и преди две сесии, когато бе позволен ремонтът на Чешмата на Кавърджията. Радваме се, че това нещо е процедура в града и гражданската самодейност намира място в публичния живот “, сподели в умозаключение Стоян Димитров.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР