Обществото се съставя от минали, настоящи и бъдещи поколения, обединени

...
Обществото се съставя от минали, настоящи и бъдещи поколения, обединени
Коментари Харесай

Младежкото обединение в БСП в борбата за запазването на Тараклийския университет в Молдова

Обществото се сформира от минали, сегашни и бъдещи генерации, обединени по силата на традицията, общия метод на живот и културата. Основен стожер на една нация е нейното обучение. Именно то е в заплаха да бъде разрушено за българското бесарабско общество в Молдова.

Тараклийският държавен университет „ Григорий Цамблак “, където получават образованието си част от 75-те хиляди бесарабски българи, живеещи в Молдова, е заставен от молдовското Министерство на образованието да затвори вратите си и да се слее с Държавния педагогичен университет „ Ион Крянгъ “. До момента тази институция постоянно е обединявала университетските общности на България и Молдова. Тараклийският държавен университет дава правото на стотици студенти да обменят познания и опит с разнообразни университети в България.

Ние от Младежкото обединяване в Българска социалистическа партия не можем да останем безучастни очевидци на този опит да се скъсат нишките, свързващи българските ни общности отвън граница. Младите бесарабски българи имат потребност от качествено българско обучение. Към сегашния миг българската страна взе участие в издръжката на университета, предоставяйки 300 хиляди евро годишно за образованието на бесарабските българи в Молдова. Тази година в новия бюджет са планувани спомагателни 1 милион евро за ремонтирането на постройката му, с цел да може университетът да продължава да дава на своите студенти качествено и високостойностно обучение.

Русенският университет „ Ангел Кънчев “ също застава против затварянето на университета, предлагайки Тараклийският университет в Молдова да се трансформира във филиал на Русенския унивеситет в България. По този метод дипломите на студентите от Тераклийския университет ще бъдат български и респективно ще имат тежестта на дипломи от Европейския съюз.

Бесарабските българи в Молдова също са застанали зад идеята ни и желаят университетът да продължи своето битие или като независимо образователно заведение, или като филиал на Русенския университет. Подобно затваряне на Тараклийския университвет нарушава междудържавните спогодби сред България и Молдова, поради това както ние, по този начин и бесарабските българи в Молдова настояваме той да резервира досегашния си статут или да се трансформира в част от Русенския университет.
Ние от Младежкото обединяване в Българска социалистическа партия заставаме компактно зад нашите сънародници от Молдова. Приканваме българската страна и държавно управление да се застъпи и да направи всичко допустимо за запазването на Тараклийския университет или това той да бъде трансфорат във филиал на Русенския университет и никога да не разрешава той да бъде затворен. Вярваме, че Молдова като страна-кандидат член на Европейския съюз не би нарушила споразуменията си с страна член на съюза в лицето на България и би осигурила пълноправие на всички свои общности, в това число и тяхната независимост на обучение. Ние имаме вяра, че българската общественост в Молдова ще премине и през това приключение, с цел да можем дружно да продължим своя общ взор към бъдещето!
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР