Обществото е силно разделено по отношение на противоепидемичните мерки и

...
Обществото е силно разделено по отношение на противоепидемичните мерки и
Коментари Харесай

Даниел Вълчев: Правителството няма самочувствие да наложи по-строги мерки

" Обществото е мощно разграничено във връзка с противоепидемичните ограничения и каквото и да създадат ръководещите - постоянно ще има недоволни. Прави усещане, че през март и април държавното управление предприе искрено милиционерски ограничения, свръх ограничения, а в този момент няма самочувствието да го направи, а данните демонстрират, че в този момент сме в 10 пъти по-тежка обстановка оттогава ", разяснява в " Политически НЕкоректно " проф. Даниел Вълчев, декан на Юридическия факултет на Софийския университет и някогашен министър на образованието и добави:

" Свидетели сме на едно извънредно безредно говорене по тематиката за ковид, даже безредно експертно говорене - от математик до доктор и от учен до магазинер и началник на футболен клуб. Този безпорядък не в интерес на никого ".

По думите му има липса на легитимация на ръководещите след митингите през лятото.

Оставането на власт на държавното управление на Бойко Борисов ще му коства висока цена, предвижда проф. Вълчев:

" Той е избрал този метод и с мирни средства никой не може да смъкна държавното управление. Ако оставим на среда общата делегитимация, това държавно управление не се доста друго от което и да е друго държавно управление - и в него има и положителни, и неприятни министри. Единственото, което го отличава, е, че на една трета от министрите даже не можем да им запомним имената ".

Според него не би било изненадващо, в случай че на идните парламентарни избори ГЕРБ още веднъж завоюват вота, само че изрече подозрение, че това ще се случи:

" Трудно е да се вършат предвиждания, тъй като обстановката не е естествена. Една част от хората са изплашени от това, което става, други се стремят оптимално бързо да се върнем към естественото положение. Едни виждат стопански благоприятни условия в тази обстановка, други се тормозят за своите приходи. Аз чакам напролет нещата да се уталожат, нека и по-рано това да стане ".

Дистанционното образование като бъдещето на образованието

" Преди да стартира рецесията с вируса мнозина считаха, че отдалеченото образование е бъдещето на образованието.... Надявам се, че в този момент всички схванаха, че общуването сред учителя и учениците, сред професора и студентите не е просто въпрос на знакова система, която върви по кабела или без кабел. Това е въпрос на доста други неща, които отдалеченото образование лишава.... Личното ми мнение е, че колкото по-бърза се върнем към естествената среда, толкоз по-добре ".

Казусът " Проф. Михаил Мирчев "

Студентското общество за тъждество изиска отстраняването на проф. Михаил Мирчев поради ксенофобия, расизъм и шовинизъм в неговите лекции в намерено писмо до ректора на Софийския университет „ Св. Климент Охридски “. Български преподаватели и откриватели в чужбина застанаха зад протестно писмо против лекциите на проф. Мирчев.

Проф. Даниел Вълчев съобщи, че е " доста грозно един академични учител да не знае мярката ", изключително когато младежите му имат доверие и имат упования от позиция на познания, само че и на държание, а той да се отклони от това. Той дефинира случая като доста значим поради това, че персоналното му разбиране за задачата на хората на науката и на университетските хора е по-скоро да сеят подозрения, в сравнение с да жънат убеждения:

" Работата на политиците е да основават консенсуси в обществото, университетският човек би трябвало да сее подозрение. Въпросът е, когато си на катедрата, до каква степен е твоята независимост да изразяваш позиция и независимост да сееш подозрение, има ли ограничаване. Това опира до огромния въпрос за свободата на словото.... Има ли граници какво мога да кажа на своите студенти? Всичко ли мога да кажа за всеки, за всяка вяра? Този въпрос в Западния свят не е решен ".

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР