Общественото доверие в правителствата на световните демокрации се е сринало

...
Общественото доверие в правителствата на световните демокрации се е сринало
Коментари Харесай

Доверието в демокрациите по света се срина през 2021 г.

Общественото доверие в държавните управления на международните демокрации се е сринало до нови низини. Причината са методите им на справяне с пандемията и на фона на необятно публикуваното възприятие на стопански скептицизъм. Това са изводите от световното изследване на Edelman Trust Barometer, оповестява " Ройтерс ". То е извършено измежду над 36 000 респонденти в 28 страни сред 1 и 24 ноември 2021 година

От две десетилетия ETB изследва доверието на хиляди хора в техните държавни управления, медии, бизнес и неправителствени организации. Изследването сочи, че в няколко автократични страни, най-много в Китай, резултатите се покачват.

Проучването демонстрира, че с помощта на ролята си в развиването на имунизациите и адаптирането на практиките на работното място и в търговията на дребно, бизнесът е запазил високи равнища на доверие в международен мащаб, въпреки и с запаси във връзка с уговорката му за обществена правдивост.

Наистина имаме срив на доверието в демокрациите , удостоверява Ричард Еделман от Edelman.

Той изясни, че всичко се свежда до въпроса " Имате ли възприятие за икономическа убеденост? " и открои високите равнища на угриженост за загубата на работни места заради пандемията или автоматизацията.
 Тежка рецесия на публичното доверие към държавните управления в демократичните страни
Тежка рецесия на публичното доверие към държавните управления в демократичните страни

Парадоксално, в недемократичните страни доверието е по-голямо

През 2021 година най-вече са изгубили публично доверие институциите в Германия - спадът там е със 7% до 46. Следват Австралия - 53% (-6), Нидерландия - 57% (-6), Южна Корея - 42% (-5) и Съединени американски щати - 43% (-5). За разлика от тях, публичното доверие в институциите в Китай е 83% (увеличение с 11%%), в Обединените арабски емирства - 76% (+9) и в Тайланд - 66% (+5).

Според проучването трилионите долари, изхарчени от най-богатите страни в света за стимулиране на стопанските системи им по време на пандемията, не са съумели да вдъхнат трайно възприятие на доверие. В Япония едвам 15% от хората имат вяра, че те и фамилиите им ще бъдат в по-добро състояние след пет години . В множеството други демократични страни отговорите на същия въпрос варират сред 20 и 40%.

На противоположния полюс е Китай, където близо 2/3 са оптимистично настроени за икономическото си положение. Опитимизъм има и в Индия, където 80% от индийците имат вяра, че ще бъдат по-добре след пет години.
 Демокрацията в крах по целия свят, в това число в Съединени американски щати
Демокрацията в крах по целия свят, в това число в Съединени американски щати

Демокрацията е в крах в 24 страни, в които живеят 2,6 милиарда души

ЕТB отбелязва, че по-високите равнища на публично доверие в Китай са свързани както с икономическите усещания, по този начин и с по-голямото чувство за предвидимост на китайската политика, не на последно място във връзка с пандемията.

Данните от изследването подхождат на, които демонстрират растящо отчаяние от капитализма, политическото управление и медиите.

Опасенията за подправените вести са достигнали рекордни стойности - 3/4 от интервюираните в международен мащаб се тормозят, че те се " употребяват като оръжие ".

Изменението на климата към този момент заема второто място по значителност измежду публичните страхове след загубата на работа.

Голяма остава тежестта на упованията към бизнес водачите. Мнозинството декларира, че купува артикули, приема оферти за работа и влага в предприятия в сходство със своите убеждения и полезности.

Около 2/5 обаче са на мнение, че бизнесът не прави задоволително, с цел да се оправи с изменението на климата, икономическото неравноправие и преквалификацията на работната мощ.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР