Обществено напрежение расте в Ракитово. Близо половин година в общината

...
Обществено напрежение расте в Ракитово. Близо половин година в общината
Коментари Харесай

Жителите на Ракитово без транспорт, а скоро и без банка

Обществено напрежение пораства в Ракитово. Близо половин година в общината няма публичен превоз, а повода съгласно администрацията е липса на пасажери и нежеланието на превозвачи да обслужват клиентите. Хората обаче са в правото си да желаят рейсове. Допълнителен яд провокира желанието на единствената комерсиална банка в общината да затвори своя офис. Така с изключение на без превоз, хората и бизнесът в Ракитово ще останат без банково обслужване, съобщи Българска национална телевизия.

Въпреки ниските температури доста хора излязоха на митинг, с цел да изразят позицията си.

Общинският консултант Георги Тупаров изясни, че закриването на общинската банка е разследване на много неверни ходове на предходното и настоящо ръководство на кмета, който още с встъпването си в служба преместил общинските сметки в прилежащ клон в община Велинград. Така той лишил банката с близо 40 млн. лв. за предходните три години.

" Това съгласно него ще затрудни бизнеса и хората, тъй като преобладаващата част от популацията е възрастно и има потребност от тази банка, тъй като не всеки магазин има пос терминал, с цел да си платят ", сподели още Тупаров. Липсата на превоз отново е с помощта на настоящето ръководство, тъй като не направи никакви стъпки в тази тенденция, добави той.

Позицията на община Ракитово изрази зам.-кметът Кристина Овчарова:

" Бяха правени опити, бяха провеждани диалози с управлението на банката, само че уви ще я затворят, като ни дават две аргументи за това. Едната е, че съгласно тях резултатите на локалния клон са незадоволителни. Другото опрощение е, че светът дотам се е цифровизирал, че мобилните приложения на банката са безусловно задоволителни и нашите жители не се нуждаят от физически офис. Ние не сме съгласни с това. Нашите хора са възрастни и обществено слаби, само че банката ще затвори на 20 януари. Започнали сме договаряния с разнообразни кредитни и финансови институции. Утре кметът има среща с една от тях и се надяваме в най-кратки периоди да решим проблема ".

Относно превоза тя изясни, че са намерили локален транспортьор от Ракитово, който се е отказал след 6 месеца с довода, че линията е непечеливша. Транспортните компании споделят, че имат курсове, в които не се качва нито един пасажер, сподели още Овчарова.

Пред Българска национална телевизия актуалната компания обслужваща линиите, съобщи че е подготвена да стартира работа още веднъж при помощ от страна на общината.

" По моя груба сметка, почти към 3000 лева на месец няма да има никакъв проблем още от началото на другия месец да стартираме ", сподели Ангел Балджиев - транспортьор.

Фирмата упорства и за интервенция от страна на контролните органи в лицето на Държавната автомобилна администрация и полицията за справяне с нелоялната конкуренция от страна на таксиметровите водачи, които не престават да возят на цената на градския превоз.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР