Общественият център за околна среда и устойчиво развитие във Варна

...
Общественият център за околна среда и устойчиво развитие във Варна
Коментари Харесай

Петиция за забрана вносна на отпадъци тръгва от Варна към екоминистерството

 Общественият център за околна среда и стабилно развиване във Варна внесе петиция за възбрана вноса на боклуци за изгаряне в Министерството на околната среда и водите. Документът беше изпратен до министър Емил Димитров на 28 май 2020 година (четвъртък), когато бяха арестувани заместник-министърът на околната среда и водите Красимир Живков и още петима души по отношение на следствие вноса на боклуци за изгаряне.

В петицията се упорства за несъгласие върху вноса на боклук с код 19 12 10 за енергийното му оползотворяване в България, както и за възстановяване контрола при импорта на всички типове боклуци за оползотворяване, депониране, предпазване или реекспорт. Една от ограниченията в тази посока е основаването на обществен указател на импортираните, депонираните, оползотворените и реекспортираните боклуци на територията на страната, както и на всички сдружения, които се занимават с тази активност по веригата, разяснява Илиян Илиев от Обществен център за околна среда и стабилно развиване. Факт е, че в изискванията на лимитирано придвижването на хора и артикули през границите ни по време на изключителното състояние, вносът на отпадък от Италия и Англия през Пристанище Варна продължи, оповестява Илиев.

По думите му, неяснотата по отношение на количеството внасяни боклуци, контрола на заявеното и фактически влязлото в страната, както и компаниите, които оперират с тези артикули, пораждат благоприятни условия за корупция и корист с власт. Затова екологът не са учудва от новите арести в екоминистерството и районни инспекции точно по тематиката с боклука.

Преди ден от Прокуратурата оповестиха, че зам.-министър Красимир Живков е съдействал за издаването на известия за импорт на боклуци главно от Италия. Доказателствата сочели още, че той косвено е оказвал напън на чиновници на дирекции за координиране на известия на избрани сдружения, макар че те не отговаряли на нужните условия.

Петицията против вноса на боклуци за изгаряне започва от Варна при започване на февруари онлайн на peticiq.com. До момента в нея са се подписали близо 400 души. Изпращането й на книжен притежател стана, дружно с подписите на 57 души – участници в Гражданския конгрес " Конференция по народна власт 2020 “.

Петицията се явява по своята правна същина предложение по смисъла на Административно-процесуалния кодекс. Във връзка, с което министърът би следвало да я процедирате по реда на съответните правила. Негов ангажимент е да уведомите по отношение на предлагането министър-председателя, както и непрекъснатата парламентарна комисия по околната среда и водите.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР